Anlatsın
Giriş

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü lisans, yüksek lisans ve doktora eğitiminiz size neler kattı?

Alp Tekin Ergenç
Alp Tekin Ergenç
Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi
Transkript
Öğrenciler, özellikle bizi tercih etme dönemlerinde söylediğim bir cümle var: Lisans eğitimi düz bir yol. Bu yolu eğer dallandırırsanız, o zaman kazanmış oluyorsunuz. Lisans eğitiminde mutlaka uygulamalı projelerde yer almak gerekiyor. Ben de kendim uygulamalı projelerde yer aldığım için, lisans eğitimi sırasında ciddi bir bilgi birikimi kazandım. Hatta hiç unutmuyorum, lisansımı bitirdikten hemen sonra ilk yaptığım proje, anneme yaptığım bir üç tekerlekli bisikletti. O zaman Türkiye'de üç tekerlekli bisiklet yoktu ve o bisikletle, en azından aldığım lisans eğitimini nasıl taçlandırabilirim diye düşünmüştüm.

Onun haricinde, yüksek lisans eğitimi her biri bir basamak. Doktora zaten bu işin temel noktası. Doktora eğitiminde gerçekten imkansızlıklarla, olmayanı oldurduğumuz dönemler yaşadık. Ama hep söylediğim bir şey var: Zaten olanı oldurmak değil, olmayanı oldurmak mesele. Ki burada yaptığım doktora çalışmasında gerçekten olmayanı oldurdum ve sonrasında buradan biraz ama yurt dışından olumlu dönüşler aldım.

Dolayısıyla şunu da diyebilirim: Lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde gerek burada gerekse yurtdışında, global bir işe çalışmaları ve global bir iş yapmaları lazım. Kesinlikle bir saha oyuncusunun partneri olup, onların da hem doktora hem yüksek lisans yapmaları çok daha iyi olur diyorum bu bağlamda.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.