Anlatsın
Giriş

Otomotiv sektöründe Dijitalleşmenin önemi nedir?

Transkript
Otomotiv sektöründe dijitalleşmenin önemi tabii ki çok yüksek. Biz bir kırılım noktasındayız; bıçak sırtındayız. Şu anda karşımıza çıkan yeni teknolojiler, tamamen otomotiv sektörünü değiştirecek ve dönüştürecek. Bu nedenle bu alanda ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Dijitalleşmenin nedenlerine baktığımızda, Avrupa’da, Amerika'da ve muhtemelen Çin’de farklı gerekçeler olduğunu görebiliriz. Bunların bir kısmı çevreyle, bir kısmı sağlıkla ve bir kısmı da Avrupa'da olduğu gibi ortalama yaş ile alakalı. Amerika'da ise farklı güdülerle bu süreç yürütülüyor; orada rekabetçilik ön planda. Çin'de ise rekabetçilikle beraber çok fazla insan var. Çevre koşulları gerçekten zor. Ayrıca, ham maddenin, yani örneğin şu anda lityumun önemli bir kısmının dünyada Çin'de bulunması, bu alanda Çin'in avantajını artırıyor. Dolayısıyla, yeni bir enerji kaynağı, yeni bir sürücü sistemi, motor sistemi veya güç sistemi dediğimizde, elektrikli ve şarj edilebilir aküyle çalışan araçların ortaya çıkması, tabii ki Çin'in bu yönde bir avantaj elde etmesine neden olacaktır.

Dijitalleşmenin otomotiv sanayindeki etkisi ise üç ana başlık altında toplanabilir: 1) Mevcut güç sisteminin değişimi, 2) Araçlar arası haberleşme ve araçların çevreyle olan iletişimi, 3) Otonom sürüş. Bu nedenlerle, ülkelerin rekabetçi bir noktaya gelmesi önem kazanıyor. Ancak eski sistemlerin tamamen yok olacağını söylemek mümkün değil; sadece bir kırılım ortaya çıkacak. Belki bir tercih süreci gerçekleşecek ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde farklı modeller ortaya çıkacak.

Aslında bu konu beni de düşündürüyor. Sonuçlarını görebilecek miyim, bilmiyorum. Ama gelişmiş teknolojilerin, bir tarafta gelişmiş ülkelerde kullanılmasına karşın, daha orta seviye teknolojilerin gelişmekte olan ülkelerde kullanılması sonucunda nasıl bir denge veya dengesizlik ortaya çıkacağını kestiremiyorum. Çünkü her ülkenin aynı maliyeti kaldıramayacağı ve aynı altyapıyı sağlamasının mümkün olmayacağı açık. Belli bir süre içinde bu imkanlara sahip olunabilecek veya hiç olamayacaklar. Bu durumda, üretilen araçların yeni teknoloji ve eski teknoloji diye ayrılarak üretilmesi gerekecek. İki kırılım olduğunda verimlilik ne olacak? Bunlar hepsi ciddi sorular.

Dün Amerika'daki elektrikli ve hibrit araç satışları ile ilgili bir rapor geldi. Geçen yıla göre aylık satış iki katına çıkmış ve bu rakam kırk beş bin adete ulaşmış. Bu çok ciddi bir rakam. Dijitalleşmiş araç, elektrikli araç yani dijitalleşmiş araç ile ilgili süreç oldukça heyecan verici. Önümüzde on on beş yıl var. Dediğim gibi, bu iki sistem arasındaki farkı o dönemlerde yaşayarak görme şansım olursa, mutlu olurum.

Ancak bu tür büyük dönüşümler, insan hayatı içinde daha sık olmaya başladı. Eskiden büyük dönüşümler yüzyıllara yayılırken, belki bir insan ömrü içinde birden fazla dönüşümü aynı anda görme imkanı bulamıyordu. Fakat anlaşılan o ki, önümüzdeki dönemde her şey birden değişecek. Biz bugün dijitalleşmeyi konuşuyoruz, ama o gün bambaşka bir şey konuşuyor olacağız. Süre yüzyılı bulmayacak. Dolayısıyla, dijitalleşmeye sadece bir olgu olarak değil, dönüşüm olarak bakmak gerekiyor. Dünya ihtiyaçlarına göre dönüşecek ve dijitalleşme, bunlardan sadece bir tanesi olacak.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.