Huawei'de Büyük Veri Ekibinin görevleri nelerdir?
Enver Gül
Enver Gül
Department Director, Huawei
Transkript

Büyük Veri, son zamanlarda birçok firmanın üzerine eğildiği ve kullanmak istediği bir teknoloji çünkü artık insanlarda telefon, internet, bilgisayar kullanımı çok büyük seviyeye ulaştığı için mevcut teknolojiler yetmemeye başladı. Biz Huawei olarak telekom operatörlerine iş yaptığımız için telekom operatörlerindeki verilerin çoğu artık database’lere sığmamaya başladı ve Büyük Veri kavramı ortaya çıktı. Biz de bunun için bir ekip oluşturduk. Bizim ürünümüzün amacı; özellikle Smartcare’de ya da Büyük Veri Ekibi’nde yaptığımız, daha çok operatörlerin milyarlarca dolar harcayıp kurduğu networklerin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir.

Mesela operatörler çok ciddi bir ücret ödeyerek 4.5G’yi hayatımıza soktu. Operatörlerin, insanların 4.5G’yi günlük olarak ne kadar kullandığını ya da 4.5G’nin yetmediği zamanlarda 3G’ye ne sıklıkla düştüğünü anlamak için bizim ürünümüzü kullanmaları gerekiyor. Bizim ürünümüz ya da geliştirdiğimiz projeler, kişilerin 4.5G’deyken neden 3G’ye düştüklerini analiz etmelerine yarıyor ve ne kadar kullandıklarını da söylüyor. İnsanların 4.5G kullanım oranı çok düşük olduğu için operatörlerin 5G’ye yatırım yapmak adına strateji belirlemeleri ve 4.5G’nin düzgün çekmediği yerlerin neresi olduğuyla ilgili analiz yapmaları gerekiyor. Kısacası biz baz istasyonundan verilen verilerin 4.5G, 3G ya da 2G’lerin hangisi üzerinden ve ne kadar sağlıklı bir şekilde verildiğini analiz ediyoruz. Bu da çok ciddi bir miktarda veri gerektiriyor.

Örneğin; yaptığımız projelerde günde 300-400 TB veri gerekiyor. Bunları normal bir database’de saklamak imkansız olduğu için bizim ürünümüz bu verileri saklayıp işleyerek operatöre sağlıklı bir şekilde bilgi verebiliyor. Hatta operatör CEO’ları odalarında büyük bir televizyondan anlık olarak network’lerini kontrol edebiliyor.

Başka bir örnek verecek olursam; bizim Sudi Arabistan’da yaptığımız bir proje var. Özellikle hac zamanı orada çok insan toplanıyor ve sürekli iletişim halinde olmak durumundalar. Bu yüzden Sudi Arabistan’daki operatör müşterimizin odasında ürünümüzün çalıştığı büyük ekranlar var ve sürekli oradan network’te bir problem olup olmadığını veya baz istasyonlarının yoğunluğunu kontrol edebiliyor.Kısacası operatörler müşteriye daha sağlıklı hizmet verebilmek için bu işe para yatırıyor. Gerçekten bu kadar sağlıklı bir hizmet verilip verilmediği sorusunun cevabı da bizim ürünümüzde duruyor. Bu büyük verileri işlemek için de Büyük Veri teknolojisini kullanıyoruz.