Marka İletişimi ve CRM’de bulunan arkadaşların böyle bir projeyi nasıl ele aldığını inceleyecek olursak buna en güzel örneklerden birisi Tam Bana Göre’dir. Dünyada ve Türkiye’de çok geçerli olan bir kişiselleştirme trendi var. Artık kişiler kendisine özel indirimler, fırsatlar, hizmetler, ürünler ve kendisinin ön planda olduğu ortamlarda bulunmak istiyor. Biz de bu trendi yıllardır en sıkı takip eden markalardan biriyiz.
Farklı kişilere özel uygulamalarımızı zaten yıllardır yapıyorduk ama bunu birkaç sene önce Tam Bana Göre adlı bir platformda birleştirmeye karar verdik. CRM Departmanımız bununla ilgili hem Segment Yönetimi’ndeki hem de Veri Analizi bölümündeki arkadaşlarımızla bir araya gelerek çeşitli modellemeler yaptı. Sizin favori kategorinize, size benzeyen müşterilerin favori kategorilerine, alım sıklıklarına ve favori ürünlerine bakarak birçok modellemeler çıkardı. Bu modellemelerin sonucunda da her 15 günde bir size değişik ürün gruplarında ve ürünlerde puan alabileceğiniz bir platform kuruldu. Bu platformun kurulabilmesi için de IT’deki arkadaşlarla birlikte çalışıldı. IT’nin bulduğu platformun üzerine Segment Yönetimi’ndeki arkadaşlarımız karar ağaçlarını yazdılar. Modellemeyi yapan arkadaşlarımız karar ağaçlarının doğru çalıştığını kontrol etti. Modelin tam ve doğru çalıştığına emin olduktan sonra bu modelin müşteriye duyurulmasının nasıl olacağına karar verilmesi gerekiyordu. Bunun için de CRM’deki arkadaşlarımız yaratıcı ekiplere Tam Bana Göre platformunun ne olduğunu, nasıl çalıştığını, kimler için olduğunu, bir müşterinin bundan nasıl fayda sağlayacağını anlatan bir brief verdi. Sonra yaratıcı ekipteki arkadaşlarımız reklam ajansındaki ekiplerle birlikte bu işi en basit şekilde nasıl anlatılacağı hakkında birçok önerinin üzerinden geçti. O öneri CRM Departmanı’yla da paylaşıldı.
Migros’un yaptığı yıllık bir pazarlama planı var. O planda birçok departmandanbirçok arkadaşımız birlikte hangi dönemde bu lansmanların yapılacağına karar verdi. Tam Bana Göre için de bu şekilde bir lansman dönemine karar verdik. Sonrasında yaratıcı ekiplerin alternatifleri dinlendi ve içlerinden tüketiciye en uygun olan alternatif seçildi. Ardından yaratıcı ekipler onu çekmek için uygun olan yönetmene ve ekibe karar verdi. Kendileri de çekimlerde bulunarak ve bu çekimleri tamamlayarak CRM ekipleriyle paylaştılar. Daha sonra Medya Yönetimi bu reklam filminin televizyonda, Youtube’ta, Facebook’ta ve Twitter’da yayınlanacak versiyonlarını tekrar organize etti ve bir medya planı çıktı. O medya planından sonra hangi kanalda neyin yayınlanacağına karar verildi. Son optimizasyonlar yapıldıktan sonra lansman başlatıldı. Bu lansmandaplatformda bulunan uygulamayı kaç kişi indirdiği, kaç kişinin bu kampanyadan yararlandığı ve bu kampanyadan yararlanıp satış yaptığı gibi metrikler takip edildi. Bu metrikler de tekrar CRM’de Veri Analizi’ndeki arkadaşlar tarafındanhaftalık olarak bize raporlandı ve kampanyanın başarısını tüm şirkete yayınlandı.