Merchandiser olarak bir ürünün üretim sürecini anlatır mısınız?
Esra Ergün Gemici
Esra Ergün Gemici
Senior Merchandise Manager, Koton
Transkript

Ürünler bize Tasarım ve Buying Ekibi'nden oluşmuş olarak gelir. Aldığımız ürünlerin adetleri ve yüklenecek olan sipariş kanalları bellidir. İlk olarak sürecimiz bu siparişleri doğru imalatçıya doğru fiyattan yerleştirmekle başlar. Ardından imalatçılarımızın kabiliyetleri doğrultusunda bu yerleştirmeleri yaptıktan sonra imalat sürecine başlamış oluruz.

Merchandiser arkadaşımız eline aldığı siparişin ilk önce sistemsel tanımlamalarını yapar. Daha sonra ilgili modele ait aksesuar ve etiket bilgilerini imalatçıyla paylaşarak tedarik edilmesini sağlar. Ardından imalatçı tarafından bize modelle ilgili onaya sunulması gereken kumaşlar ve aksesuarlar gelir. Biz de onları kendi içimizde değerlendirip onaylı ya da retli şekilde imalatçılara geribildirimde bulunuruz. Bu noktada bazen ticari kararlar vermek gerekebilir. Eğer ürün geç kalırsa ve rengi de olması gerekenden sapmışsa ticari onay verip o ürünün zamanında satışa çıkması adına bu tarz kararlar verebiliriz.

İmalat süreci boyunca ürünleri dikim aşamasında görmemiz, yerinde kontrol etmemiz bizim için bir avantaj olacaktır. Daha sonrasında ürünler paketleme aşamasına gelir ve buradan depoya gider. Depoya girdiği anda bizim sorumluluğumuz büyük oranda biter ama ürünler mağazada satışa çıktıktan sonra herhangi bir müşteri geri dönüşü olduğunda bütün sorumluluk yine bize aittir.