Bağlı olduğumuz Kurumsal Teknoloji Development Center bölümü Siemens içindeki yazılım geliştirme faaliyetlerinin önemli bir kısmını üstleniyor. 4000 yazılım mühendisinin çalıştığı bu bölüm "Excellence Awards" ismiyle her yıl tüm Siemens dünyasındaki ARGE üzerine çalışıp, müşteriye yönelik çözüm üreten yazılımcıların aday gösterildiği, tasarım & geliştirme, proje yönetimi vb. kategorilerden oluşan bir yarışma düzenliyor. Siemens'in farklı departmanlardaki yöneticilerinden oluşan bir jüri geçen adayların yıl boyunca parçası oldukları projelere yaptıkları katkıları değerlendirip kişileri başarılarından dolayı ödüllendiriyor.
Şubat 2015'te Hindistan'da gerçekleştirilen gecede toplam 60-70 finalist arasından 10-15 kişinin ödül alabildiği bu yılki final töreninden Türkiye'ye 3 ödülle döndük.
Siemens bünyesindeki yazılımcılara nasıl bir kariyer gelişimi fırsatı sunmaktadır?
Bölüm yöneticisi olabileceğiniz ekip yöneticisi pozisyonları, projeleri yönetebileceğiniz proje yöneticisi pozisyonları ve uzmanlıklar olmak üzere 3 farklı kariyer yolu bulunuyor.
Global uzmanlık programlarından biri yazılım mimarisi ve bu kapsamda çalışanlar, "Software Architect" ya da bir üst seviye olan "Senior Software Architect" olarak sertifikalandırılıyor.
Proje yöneticisi, işin bütçesinden, kaç kişi çalışacağından ve planlamasından yani daha çok ticari tarafından sorumludur. Yazılımın kavramsal bütünlüğünü düşünen, temel tasarımını yapan, teknolojinin değişimiyle doğru orantılı olarak 5-10 yıl sonra ne olacağını öngören, bu değişime adapte yazılımlar üreten pozisyon ise yazılım mimarlığıdır. Bir filmin yapımcısı ve yönetmeni gibi düşünebilirsiniz. Ben kişisel olarak birkaç sene proje yöneticiliği yaptıktan sonra asıl uzman olduğum mesleğin dışına çıkmak istemediğim için, Siemens'in globalde mevcut bir süreci olan uzmanlık sürecine dahil oldum ve yazılım mimarlığı alanında uzmanlığımı derinleştirerek çalışmaya devam ediyorum.