Anlatsın
Giriş

Acentalarda çalışırsanız yani bundan kastım operasyon departmanı gibi masa başı işlerde faaliyet gösterirseniz başlangıç olarak asgari ücret, ilerleyen zamanlarda sizin performansınıza ve acentenin mali durumuna bağlı değişir . Fakat turist rehberliği şartlarını sağlayıp( şartlar: T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, üniversitelilerin gerekli bölümlerinden mezun olmak, YDS’den 75 almak(ya da TUREBin açtığı dil sınavlarının herhangi birinde başarılı olmak),TUREBin organize ettiği Türkiye turunu  tamamlamak) turist rehberi olursanız TUREB’in belirlediği miktarlarda günlük yevmiye bazında ücret kazanabilirsiniz. Bu taban ücret ilden ile bölgeden bölgeye destinasyona göre farklılık göstermektedir. İlla turizm sektöründe faaliyet göstermek çalışmak istemiyorum derseniz alternatif olarak bankacılık ve alanında da çalışabilirsiniz. Bankalar genelde yılın belli dönemlerinde sınavla mülakatla alım yaparlar. Verilen maaşta bankadan bankaya değişir. Aslında pekçok alternatif mevcut.. Ben örneğin, şuanda bu bölümde lisans son sınıf öğrencisiyim ve üzerine formasyon alıyorum. Yani demem o ki öğretmen de olabilirsiniz. 

Öğreniminiz boyunca sunum yapacaksınız. Sunum teknikleri dersi 1.sınfta başlar 4.sınıfa kadar sürer. Hatta sadece bu ders değil, hemen hemen her ders için sunum hazırlamak durumunda kalırsınız. Avantajlı yanı sunum yapılan derste çoğu zaman sınav uygulanmaması. Dersler keyiflidir. Çok zorlamaz. Stajınızı mutlaka yapın,meslek hayatınıza çok faydası olacaktır. Hocalar iyidir, arkadaş gibilerdir. Bölümden mezun olduğunuzda rehber olmuyorsunuz. Yds 75 puan veya Tureb in düzenlediği yazılı ve sözlü dil sınavından başarılı olmanız gerekir. Rehberlik yapmak istediğiniz bölgeler için eğitim gezisini de tamamlarsanız Profesyonel turist rehberi olabilirsiniz. 

1.sınıfta temel dersler, Hukuk, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Temel Bilgi Teknolojileri derslerinin yanısıra İletişim, Araştırma Yöntemleri, İngilizce ve seçmeli bir dil dersi daha alırsınız. Genel olarak Dil dersleri ve sunum teknikleri dersleri eğitim süreniz boyunca sürekli alacağınız derslerdir. Bol bol sunum yaparsınız. Pazarlama, Turizm Pazarlaması, Turizm Hukuku, Muhasebe, Finansal Yönetim, Tur Yönetimi, Dinler Tarihi, Mitoloji, Arkeoloji ve Anadolu Uygarlıklar, Selçuklu Mimarisi, Osmanlı Mimarisi VS. Gibi dersler olur.