Anlatsın
Giriş

İTÜ İşletme Fakültesi hakkında bilgi verir misiniz?

Transkript
İşletme fakültemizde yıllardır var olan işletme mühendisliği ve daha öncesinde endüstri mühendisliği bölümlerimiz bulunuyordu. Geçtiğimiz yıl itibarıyla ekonomi bölümü kuruldu; bu, sosyal bilimler alanında önemli bir adım aslında. Çünkü işletme mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümleri mühendislik diploması veriyor. Ekonomi bölümü ise biraz daha farklı bir yapıya sahip. Bu bölümümüz, sosyal bilimlere daha yakın bir alan olarak değerlendirilebilir. Yüksek lisans açısından, İTÜ'nün yirmiye yakın programın bulunduğu bir Sosyal Bilimler Enstitüsü de söz konusu. Burada işletme ve ilgili programların yürütüldüğünü görebiliyoruz.

Ben işletme mühendisliği kadrosundayım. Ancak endüstri mühendisliği de yıllardır son derece başarılı bir şekilde öğrenci mezun eden bir bölüm. Ekonomi bölümünün şu anki talebi göz önüne alındığında, gayet başarılı gittiğini söyleyebiliriz. Benim öğrenci olduğum dönemlerde, gerçekten işletme mühendisliği algısı bugünküyle kıyaslandığında çok farklıydı. "İşletmenin mühendisliği nasıl olur?" sorusu sıkça karşımıza geliyordu. Ancak bugün, keyifle gözlemliyorum ki mezunlarımız çok iyi yerlere geldiler; hem akademide, hem kamu ve özel sektörde. Artık ilanlarda, kariyer sitelerinde veya firmaların bizden taleplerinde "işletme mühendisi arıyoruz" vurgusu söz konusu. Bu da, işletme mühendisliğinin farkını ortaya koyuyor.

Bir başka noktada, eskiden tek olan işletme mühendisliği bölümü şimdi belli üniversitelerde benzerlerinin kurulmaya başladığını görüyoruz. Yani aynı departmanları, işletme mühendisliği adı altında özel ve devlet üniversitelerinde açmaya başladılar. Bu da güzel bir gelişme, çünkü rekabet iyidir. Rekabetten en çok faydalanan da tüketicilerdir. Bizim tüketicimiz ise öğrenciler. Öğrenciler, en iyisini seçecek ve bu anlamda bu bölümler kendilerini mutlaka disipline edecektir.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.