Anlatsın
Giriş

Yazılım alanında çalışmak isteyen öğrenci ve yeni mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Doğan Öztürk
Doğan Öztürk
Yazılım Mühendisi, Zingat.com
Transkript
Düşüncem şöyle; yazılımın öyle bir alan olduğunu düşünüyorum ki, bu biraz gönül işi ve oldukça güzel bir sektör. Evet, maddi olarak sundukları ve iş imkanları açısından sizi çok farklı yerlere taşıyabilir. Çok ilginç projeler yapabilirsiniz. Hiç düşünmediğiniz kadar farklı yollara gidebilirsiniz. Bunlara da açık olmak önemli. Ancak bunların ötesinde, o "lego yapar gibi" arzunun ve isteğin içten gelmesi gerekiyor.

Okuldan arkadaşlarım var; ben böyle olmadığım için, tam anlamıyla kendi mesleğimin dışında bir yola kaymış biri olarak bunu iş olarak düşünebiliyorum. İş olarak bakmaktan biraz sıyrılmak lazım. Bol bol okumak, incelemek ve etkinliklere katılmak önemli. Bir sürü meetup düzenleniyor, birçok konferans yapılıyor ve Türkiye’de de oldukça yaygınlaştı. Artık insanlar bir şeyler öğreniyor, deneyimlerini paylaşıyorlar. Hiç sıkılacak bir durum yok. Herhangi bir ortama dahil olabilirsiniz; insanlar orada aynı amaçla bir araya geliyor ve tanışıyorlar. Bu arada, sosyal ve kültürel faaliyetleri de bir nevi gidermiş oluyorlar.

Bu bağlamda, bu tür etkinliklere katılmayı, bol bol okumayı ve sizi çeken alanları bulmayı tavsiye ediyorum. Çünkü alan çok geniş. Tek bir yazılım tanımı yok; öyle bir dünya yok. Bir sürü şey var. O çok çeşitli alanlardan hangisi sizi cezbetiyor? Hangisi ile sonuçta bir ürün ortaya çıkaracaksınız? İşte, sizden beklenen bu parçaları birleştirerek bir şey oluşturmak. Bunu keyifle nasıl yapacaksınız? Hangisinde yapacaksınız? Bunu keşfetmeleri, iş hayatına atılmadan önce okul döneminde uğraşarak ve zaman harcayarak kazanmaları çok yararlı olur diye düşünüyorum.

Benden nispeten daha genç olan arkadaşlarda gördüğüm başarılı özellikler bunlar. O arzuya, isteğe sahip olmak ve bunun içinde kendini yoğurmak gerekiyor. Eğer sadece iş olarak bakmazsanız, bu alan gerçekten çok zevkli.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 8 cevap daha var.