Anlatsın
Giriş

Başarılı bir Danışman olmak için nasıl özellikler ve yetkinlikler gerekir?

Gökhan Gümüşlü
Gökhan Gümüşlü
Şirket Yönetici Ortağı - Danışmanlık Departmanı Lideri, EY Türkiye
Transkript
Başarılı bir danışman olmak için bence bazı temel özellikler var. Bu özellikler, kariyerinizin hangi döneminde olursanız olun değişmiyor. Bunlar, olmazsa olmazlardır. Kariyerinizde ilerledikçe danışmanlıkta farklı rol ve sorumluluklar üstlendikçe sürekli kendinizi güncellemeniz gerekiyor. Öncelikle, olmazsa olmazlardan başlayayım. Sonuçta biz müşteri odaklı bir iş yapıyoruz; tamamen insana dayalı ve şirketlerde değişimi tetikleyen bir sektörün içindeyiz. Dolayısıyla, müşterileri iyi anlamak, onlarla empati kurabilmek, sorunları doğru tespit edip problemlere çözüm üretebilmek, temel beklentiler arasında yer alıyor.

Danışmanların çok çalıştığı hep söylenir. Evet, çok çalışıyoruz; bunun farklı nedenleri var. Ancak şu hiç değişmiyor: Güncel olmamız lazım. Dolayısıyla, sektörlerde neler olup bitiyor, iş dünyasında neler yaşanıyor, bunlar müşterilerimizi nasıl etkileyecek? Güncel olmamız ve o an için anlamlı olmamız gerekiyor. Bu da bize sürekli bir öğrenme ihtiyacı, kendimizi güncelleme beklentisi getiriyor. Bence iyi bir danışmanın sürekli öğrenmeye açık olması ve kendisini geliştirmesi şart.

Bir diğer konu, burada kullandığımız makinelerin üretim hatları olmadığı; tamamen insanlarla çalışıyoruz. İyi bir danışmanın, bence, iyi bir ekip üyesi olması ve ekiplerini iyi yönetebiliyor olması gerekiyor. Bu da önemli kriterlerden bir tanesi. Hangi aşamada olursa olsun, bu üç konu bence kritik. İşe ilk başladığınızda rol tanımları, çok fazla veri analizi, çok fazla görüşme yapma gibi yoğun dönemler var. Buradan hipotezler üretiyorsunuz, bunları kağıda döküyorsunuz ve proje planlarını takip ediyorsunuz.

Analistlikten daha sonra yönetici pozisyonlarına geldiğinizde ise açıkçası farklı beklentiler ön plana çıkıyor. Bunlardan biri, sadece iyi projeler yapmak veya proje yönetimi yapmak değil. Kendi isminiz etrafında bir marka oluşturmanız, belli alanlarda uzmanlık geliştirmeniz gerekiyor. Bu bir sektör olabilir ya da bir fonksiyon olabilir. Ve bunu gerçekten pazarda karşılık bulabilecek şekilde geliştirmeniz lazım. Bazen mülakatlarda şöyle sorular geliyor: "Danışmanlık masasının öteki tarafı nasıl bir yer?" Sonuçta biz de burada oldukça büyük bir operasyonu yönetiyoruz; bizim de satış faaliyetlerimiz, teklif süreçlerimiz var. Çalışanlarımızı geliştirmek, eğitime göndermek, operasyonları iyileştirmek gibi herhangi bir şirkette neler varsa, sonuçta danışmanlıkta da böyle beklentiler var. Kariyer basamaklarında yükseldikçe, bu tür ek sorumluluklar danışmanlardan bekleniyor.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.