Bu, sevdiğim bir soru. Tabii ki şimdi danışmanlar, danışmanlık sektörü daha bilinen bir sektör. Ama ben kariyerime ilk başladığımda danışmanların ne yaptığını anlatmakta oldukça zorluk çekiyordum. Yirmi üç sene önce danışmanlar farklı nedenlerle bu sektörde bulunuyorlardı; bunların neler olduğunu birazdan açıklayacağım. Aslında temelde müşterilerine yardım ederler. İş dünyası giderek karmaşıklaşıyor; sürekli olarak teknolojinin güncellendiği, regülasyonların değiştiği ve müşteri beklentilerinin çok hızlı değiştiği dinamik bir ortam var.
Şirketler, tabii ki kendi işlerinde son derece yetkin ekiplere ve kaynaklara sahipler. Ancak belli konularda, özellikle yurtdışında ya da farklı sektörlerde neler olduğunu takip etmek, örnek alabilecekleri farklı uygulamaları incelemek için danışmanlara ihtiyaç duyuyorlar. Belirli bir süreci, belli bir fonksiyonu ya da organizasyonun genelini daha verimli, daha hızlı çalışabilir ve daha etkin hale getirebilecek bir takım arayışlar içerisindeler. İşte burada danışmanlık şirketleri devreye giriyor.
Bazen çok spesifik bir konuda o süreci inceleyip iyileştirmeye odaklanıyoruz, bazen de kurumun genelini kapsayacak daha büyük dönüşüm programları gerçekleştiriyoruz. Eğer bir projede herhangi bir şey değişmiyorsa, o aslında danışmanlık projesi değildir. Gittiğimizde mutlaka durumu tespit edip farklı opsiyonlar sunarak bunlardan bir ya da birkaçını önceliklendirip hayata geçirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. İşimizin çok büyük bir kısmı sahada müşterilerimizle geçiyor. Burada proje yönetimi, veri analizi, hipotez oluşturma, bunları bir mimariye oturtma ve teknolojiyle destekleme gibi şu anda sayabileceğim temel sorumluluklarımız var.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.