Doğrudan kurumsal hayatın içerisinde olmadım. Ancak danışmanlık yaptığım için çok sayıda ve farklı nitelikte işte çalıştım; banka, teknoloji şirketi ve çeşitli holdingler gibi farklı alanlarda kurumsal hayatın içindeki kişilerle iş birliği yaptım. Bu iş hayatlarını ve deneyimlerini gözlemledim.
Söyleyebileceğim farklar şunlar: Kariyerine başlayan bir insan olarak eğer kurumsal bir firmada çalışırsan, daha çok uzmanlaşabileceğin, aldığın sorumlulukların belli bir noktada şirketin ihtiyaçlarına göre şekillendiği ve bunun düzgün bir şekilde sana iletildiği bir ortamda olursun. Üst kademe, ana ihtiyacı belirlerken, bir alt kademede, orta seviyedeki müdürlükte yapılacak işler ayrılır. Bu süreç, bir alt kademe ve onun altında yer alan diğer kademe ile devam eder. Dolayısıyla, kariyerine başladığında çok niş, uzmanlaşabileceğin bir görev tipi sana yönlendirilmiş olur.
Kurumsal hayatın artıları arasında, yapılacak işlerin bu kadar düzgün bir şekilde detaylandırılabilmesi ve belirsizliğin ortadan kaldırılması sayılabilir. Bu durum, yapacağın işin ne olacağı, senden beklentilerin neler olduğu ve ne yapman gerektiği konusunda daha fazla zaman harcamanı sağlar. Böylece işi nasıl daha düzgün bir şekilde yapacağına odaklanır ve daha hızlı sonuç alırsın. Ancak, bu tarz firmalar genellikle uzun yıllar iş yapmış, tecrübeye sahip olan, işleri optimum şekilde yapmayı düşünen şirketlerdir.
Startuplarda ise kurumsal şirketlere kıyasla bir kaynak kısıtı bulunmaktadır. Startuplar, genellikle belli bir süreden sonra belirsizlik yaşarlar; örneğin, beş ya da üç yıl sonrasında. İki tane yaşantıyı değiştiren nokta var. Birincisi, kurumsal şirketlere kıyasla yaptığınız işi daha çabuk ve hızlı bir şekilde çıkartmanız gerekiyor. Bu noktada çalışma hayatı daha baskılı değil, daha hızlı bir şekilde ilerliyor. İkincisi, kurumsal hayat genel olarak sizi daha fazla uzmanlaşmaya iterken, kaynak kısıtları olan bir ortamda daha çok hayatta kalma çabası içindesiniz.
Eğer teknik alanlarda çalışıyorsanız bu durum farklıdır. Ancak iş geliştirme tarafında çalışıyorsanız, gün içerisinde belki de satış tarafına yardımcı olmanız, yeni bir işe alım sürecine destek vermeniz veya pazarlamaya katkıda bulunmanız beklenebilir. Sonuç olarak, bu durum kişinin odağının bir gün içerisinde tek bir yerde olmamasını sağlar.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.