Anlatsın
Giriş
Blockchain teknolojisi hangi alanlarda ve sektörlerde kullanılabilir?
Transkript
Blockchain bir altyapıdır ve bu altyapı, birçok farklı alanda kullanılabilir. Şu an iki örnek üzerinden bunu somutlaştırabiliriz: biri B2B (Business to Business) diğeri ise B2C (Business to Consumer) alanında. Bu konuda iki güzel örnek mevcut. Birincisi Ethereum, ikincisi ise Hyperledger; bu da IBM'in geliştirdiği bir yazılım. Hyperledger, daha çok B2B firmaların kendi iç işleyişlerini değiştirebileceği uygulamaları yapabilecekleri bir platform sunuyor.

Ethereum ise daha çok B2C alanında karşımıza çıkıyor. Yani, bir ürün geliştirdiğinizde bunu direkt olarak insanlara sunabiliyorsunuz. Eğer şirket içi bir yapı yoksa, Ethereum'da bu tür işlemleri gerçekleştirmek mümkün. Her iki platformda da pek çok farklı örnek var. Geleneksel girişimcilik ekosisteminde bunu daha önce görmüştük. İki farklı ürün geliştirebilirsiniz; hem firmalara satabileceğiniz hem de direkt son kullanıcıya sunabileceğiniz Blockchain üzerinde bu iki odakta geliştirebileceğiniz potansiyel mevcut.

Bu nedenle, her iki odak da ekonomiyi dönüştürebilecek ve değiştirebilecek bir güce sahip. Örneğin, şu ana kadar ICO (Initial Coin Offering) yapan pek çok firma mevcut ve bu firmaların her birinin farklı bir odak noktası var. Bir tanesi ev paylaşım ekonomisine dayalı bir token geliştirdi, diğeri lojistik sektöründe, bir diğeri ise banka sektöründe faaliyet göstermekte. Örneğin, Ripple'ın Akbank ile gerçekleştirdiği çalışma Türkiye'deki ekosistem için oldukça güzel örneklerden biri. Buradan anlıyoruz ki, bu teknoloji sadece bir sektöre özel değil, birçok farklı sektöre de uygulanabilir bir yapıdadır.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.