Anlatsın
Giriş
Blockchain ile ilgilenmeye nasıl ve neden başladınız? Bugüne kadar neler yaptınız?
Transkript
Ben yaklaşık sekiz yıldır, hatta üniversiteyi de katarsak daha uzun yıllardır girişimcilik ekosisteminin içerisindeyim. İlk bu yazılım sektörüne giriş yapmadan önce enerji ile uğraşıyordum. Bunun için üniversite boyunca Almanya, Güney Kore, Amerika gibi pek çok farklı ülkede enerji üzerine çalışmalar yaptım. Daha çok yenilenebilir enerji üzerineydi. En son yaptığım çalışmada güneş panelleri üzerine yoğunlaştım; hatta Bilkent Üniversitesi'nden endüstri mühendisi olarak mezunum. Bilkent Üniversitesi'nde ilk güneş paneli sistemini biz kurmuştuk.

Bu süre boyunca ilginç bir tesadüf oldu; ben güneş panelleriyle uğraşırken bir arkadaşım bana geldi ve "Biz bilgisayarları birbirine bağladık, mining yapıyoruz," dedi. Ben de "Ne mining yapıyorsunuz? Nasıl bir şey?" diye sordum. O da "Madencilik yapıyoruz, işte Bitcoin falan çıkıyor," yanıtını verdi. "Ne kadar ediyor?" dedim, "Çok etmiyor ama böyle oyun gibi, bağlıyoruz. Enerji harcıyor," diye ekledi. Enerji harcıyor lafını duyunca, benim sektöre girmeye başlamamla birlikte bunun ne kadar harcıyor olduğu gibi konular gündeme geldi. Arkadaşım, elektrik tüketiminin çok yüksek olduğunu ve bunun için bir güneş paneli kullanılıp kullanılamayacağını sordu. Ben de o zaman Bitcoin nedir sorusuyla tanışmış oldum. Bu yaşadıklarım neredeyse altı yedi yıl kadar önceydi. O dönemde bu işin derinlemesine ne olduğunu araştırmaya başladım; Bitcoin'in ne işe yaradığını ve arkasındaki felsefenin nereden çıktığını görmeye çalıştım. Bu süreçte kendisi güneş paneli aldı; belki onu kullandı ama ben daha çok işin teknoloji tarafında ilgi sahibi olmaya başladım.

Daha sonra benim girişimcilik serüvenim Amerika'ya taşındı, işte mezun oldum. Orada bir firma kurduk ve firma başarılı oldu. Silikon Vadisi'ne, San Francisco'ya gittik. Orada bu işin gerçek yüzüyle karşılaştık; çünkü bu alanda zaten yıllardır yatırım yapan ve bu işe çok ilgili insanlar vardı. Biz de dedik ki, bu demek ki farklı bir vizyona sahip ve farklı bir geleceğe doğru gidiyor. O zaman bizde en azından geçmişte de biraz bilgimiz var. Bir yerlerden tutalım, bu işi yapalım istedik. O dönemde çok güzel bir uygulama yaptık; Bitcoin üzerineydi. Çünkü o zamanlar Ethereum veya benzeri şeyler çok fazla göz önünde değildi. Şöyle bir bot yazdık; aslında bu ne zaman? Üç yıl kadar önce. IBM'in Watson diye bir yapay zeka uygulaması var ve bu, benim söylediğim bir cümlenin pozitif mi negatif mi olduğunu derecelendirebiliyor. Şu kadar pozitif, bu kadar negatif gibi.

Biz de dedik ki, o zaman Twitter'dan data alalım. Aldığımız veriler Bitcoin ile ilgili olsun, Bitcoin ile ilgili hesaplardan olsun ve bunu IBM Watson'ın üzerinden analiz edelim. Örneğin on bin tane cümle olsun; anlık olarak o gün Bitcoin ile ilgili ne kadar olumlu, ne kadar olumsuz konuşuluyor anlayabiliyorduk. Bu hesaplamayı yaptığımızda, Bitcoin hakkında olumlu mu, olumsuz mu konuşulduğunu görebiliyorduk. Bu da tabii ki Bitcoin'in değerine yansıyordu; yani olumlu konuşuldukça değer artıyor, olumsuz konuşuldukça değer düşüyordu. Biz de bunu bir bot haline getirip ürünleştirebilir miyiz diye baktık. Bu, bizim bu alanda yaptığımız uygulamalardan biriydi. Hem işin içinde big data vardı, hem AI vardı hem de blockchain. Bu bizim için çok güzel bir üçlüydü.

Bu yaptığımız ilk uygulamalardan biriydi San Francisco'da ve o dönem boyunca şunu fark ettik: Bu iş farklı yerlere gidecek, farklı şeyler olacaktı. Biz de o zamandan beri bu alana ilgi duyuyoruz. Şu an için daha çok yaptığımız şey, çünkü teknolojide bir yandan kültürü de yakalamamız lazım. Bu anlamda, sektörde bir gap var. Yani şu an tüm sistemlerimizi Ethereum üzerine veya blockchain üzerine koyamayız; çünkü bunu kaldırabilecek bir altyapı yok. Yani bu, internetin ilk çağındaki gibi emekleme aşamasında bir sistem. Bunu anlamamız lazım. O yüzden hemen big data, hemen AI ile ilerlemek şu an pek mümkün değil. Biz burada en büyük eksikliğin bu alanda geliştirici, yani yazılımcı eksiği olduğunun farkına vardık. Son birkaç yıldır da bu alanda ilgili insanlarla bir araya geliyoruz; etkinlikler yapıyoruz, eğitimler ve mentorluklar düzenliyoruz. En azından dönem geldiğinde bu alanda kalifiye insan olsun istiyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.