Finans Departmanı ne iş yapar? METRO Türkiye Finans Departmanı'nın görevleri nelerdir?
Sinem Türüng
Sinem Türüng
CFO / Finans Direktörü, METRO Türkiye
Transkript

METRO’da Finans departmanı farklı departmanların birleşiminden oluşuyor. Finans deyince insanların aklına sadece Finans ya da Hazine geliyor ama işin içinde Muhasebe, Finans, Hazine var. Controlling departmanımız var ki bu bir Almanca terimdir, Bütçe Planlama Departmanı olarak da çevirebiliriz.

Bunun haricinde bizde CFO’nun sorumluluğu altında olan Bilişim Teknolojileri Departmanı var. Bu üç ana departman Finans Departmanı’nı tanımlıyor. Muhasebe ve Finans aslında işin mutfağı olduğu için bütün operasyonlarımızın görülebileceği ve mali etkilerin geçtiği bir departmanımızdır. Haliyle paranın yönetildiği departman da burası.

Controlling dediğimiz Bütçe Planlama Departmanımız; geleceğe bakan, bütçe planlamamızı yapan, stratejimiz oluşturulurken bunun finansala dökülmesinde yardımcı olan departmanımızdır. Bütün fizibilite çalışmalarımız da Controlling Departmanı tarafından yapılıyor. Yapacağımız çalışmaların fizibilite tarafı buradan çıkıyor.

Bilişim Teknolojileri Departmanına IT ve IM deriz ama hepsi bir aradadır. Hem hardware hem de sofware tarafında bizleri destekliyor ama onlar da organizasyonla son derece iç içe çalışıyor. Çok teknolojik olup da organizasyonun dışında olan bir departman değil çünkü kullandığımız sistemler iş yapış şeklimize çok ciddi etkiliyor. Dolayısıyla süreçlerin içine giren bir departmandır. Burada Business Partner’larımız var. Onlar da herhangi bir departmanla beraber oradaki çalışanın ne iş yaptığını gören ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde anlayıp bunları daha sonra IT sistemlerimize transfer eden, programcılarımıza anlatan, bunu doğru bir şekilde hayata geçmesini sağlayan kişilerdir. Genel itibariyle Finans Departmanı’nın sorumluluk alanı bunlardan oluşuyor.