METRO Türkiye Satın Alma Ekibi olarak nasıl projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Ediz Kırcalı
Ediz Kırcalı
Gıda Kategori Yöneticisi, METRO Türkiye
Transkript

Ben Gıda Dışı’ndan Deterjan’a geçmiş biriyim, yaklaşık 1 senedir Deterjan’dayım ama eski bölümümden bir hikaye anlatayım.

Bizim Hong Kong’ta NGB adında ayrı bir şirketimiz var. Bu şirket dünya üzerindeki tüm METRO’ların ortak satın almasını yapıyor. Mayonun üretiminden, şekline ve aksesuarına kadar her şeyini biz kendimiz tasarlıyoruz. Benim bir üst yöneticim 1 haftalığına Hong Kong’a gitmişti. Oradayken görüntülü konuşmalarla mayonun ipi ve deseni gibi her detayı birlikte belirledik. Hong Kong’tan döndükten 1 buçuk hafta sonra orada seçilen numuneler buraya geldi. Burada onların kalıplarını denettirdik, yorumlar konusunda destek aldık. Revizeler birkaç defa gidip geldi, talepler belirledikten sonra tamamlandı, tekrar numune geldi ve biz tekrar denettirdik. Sonuç geldikten sonra o grupta sortimentimiz oluştu. Yöneticim Hong Kong’tayken ben tüm fiyatlara burada çalıştım. Nihai ürün oluştuktan sonra ürünler Türkiye’ye geldi.

Biz normalde bir önceki yaz döneminde bir sonraki yazın ürünlerini planlıyoruz. Dolayısıyla 2018 yılının siparişleri 2017 yılının yazının başında verildi. Ürünler geldikten sonra mağazalara giriyor ve bahar kataloğunda yer alıyor. Hangi mankenin kullanılacağını biz seçiyoruz ve alt katta çekimler yapılıyor. Bazen de bu konuda dışarıdan destek alınıyor. Çekim işlemleri tamamlandıktan sonra Pazarlama ve Görsel Düzenleme’deki arkadaşlarla birlikte onun son basılı halinin üstünden geçiyoruz, onlar de kupelerini yapmada bize yardımcı oluyorlar. Ardından bu ürün Metropost’ta basılıyor.

Mağaza kanalında bunun sergileme tarafı da var. Sergilemede Operasyon tarafındaki Bölge Müdürleriyle birlikte çalışıyoruz ve mağaza girişlerinde bulunan geniş sezon alanlarında sergileme prensipleri dahilinde ürünleri sergiliyoruz. Bir ürünün Metropost süreci bazen bu kadar uzun olabiliyor. Hong Kong’ta 10-15 tane üreticiden ürünleri toplayıp METRO’da müşteriye sunabiliyoruz.