Anlatsın
Giriş

Malzeme Mühendisliği ile Kimya Mühendisliğinin farkları nelerdir? Hangi iş alanları vardır?

Transkript
Bana sıkça gelen bir soru: Kimya mühendisliği ile malzeme mühendisliği arasındaki fark nedir? Aslında bu iki mühendislik dalını ayırmak gerekir. Bir ürün oluşturacaksanız, malzeme mühendisleri, o ürünün ne olması gerektiğini tasarlar ve nasıl yapılacağını belirler. Hangi malzemeleri, hangi temel yapı taşlarını bir araya getirerek üretileceği ile ilgili bilgiyi biriktirirler.

Kimya mühendisleri ise üretim süreçleriyle ilgilenir. Yani, son kullanılacağı yerle ve orada nasıl davranacağıyla ilgili değil; o malzemenin o özelliklere sahip olarak hangi süreçlerde nasıl üretilebileceği üzerine bilgi toplarlar. Dolayısıyla, bu iki alan aslında oldukça farklı.

Sonuç olarak, her iki mühendislik dalında da aynı fiziği, kimyayı anlamak gerekiyor. Matematiksel bilgi birikimi benzerlik gösteriyor, ancak bakış açıları farklı. Kimya mühendisleri, mühendislik odaklı bir eğitim aldıkları için daha az temel bilim dersi alırlar. Öte yandan, akışkanlar mekaniği, ısı transferi gibi konularda çok daha kuvvetli bilgiye sahip olmalıdırlar.

Malzeme mühendisleri ise fiziksel davranışları doğru bir şekilde tahmin edebilmek için daha fazla temel bilim dersine yönelerek eğitimlerini sürdürmelidir. Her iki alan da Türkiye'de ve dünyada oldukça iyi kariyer fırsatlarına sahiptir. Ancak Türkiye'de bu alanlardaki öğrenciler bir adım önde başlıyorlar. Bunun nedeni, ülkemizdeki gelişmiş polimer ve cam sanayisidir.

Polimer derken iplik üretimini düşündüğünüzde, bunun özel boyaları ve yan sanayileri, hem malzemenin hem de üretim süreçlerinin kimya mühendisliğine girdiğini görürsünüz. Cam sanayisi de benzer şekilde değerlidir. Örneğin, özel bir cam tasarımı yaparken, hem elektroniği yansıtacak hem de ışığı uygun şekilde geçirecek bir cam üretmeyi hedefliyorsunuz.

Cam sanayisinde tasarım aşamasından sorumlu olan kişi malzeme mühendisi olurken, bu camın hangi süreçlerden geçirilerek üretileceğine karar veren kişi kimya mühendisi olmaktadır.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.