Malzeme, bilim ve nanomühendislik alanında yeni bir kadın akademisyenimiz oldu. Yani, bu yaklaşık iki yıl öncesine dayanıyor. Aslında, Sabancı Üniversitesi'ndeki Malzeme Bilimi ve Mühendislik bölümündeki hocaların yaptığı araştırmaların önemli bir kısmı nanomühendislik üzerine yoğunlaşıyor. Bunu programa yansıttık, dolayısıyla verdiğimiz temel eğitimden pek de uzaklaşmadık.
Peki, öğrenciler ne dersleri alıyor? Öncelikle, malzeme mühendisliğinin ve bilimlerinin çok temel bir yönü kimyadan çok fiziğe yakındır. Yani, işin fiziğini bilmek gerekiyor. Bu nedenle, fizik ağırlıklı derslere önem veriyoruz. Bir malzemenin nasıl davranacağına dair fiziksel bir anlayış geliştirmelerine odaklanıyoruz. Tabii ki, temel malzeme bilimi dersleri de alıyorlar. Mekanik davranış, optik davranış gibi dersler de programda yer alıyor.
Nano boyuta geçtiğimizde, yaptığımız şeyin gerçekten doğru olup olmadığını görmek için özel spektroskopik aletler kullanıyoruz. Öğrenciler hem bu aletlerin çalışma prensiplerini öğreniyor hem de ürettikleri malzemeleri test ettikleri dersler alıyorlar. Ayrıca, benzetim dersleri de mevcut. Bilgisayar üzerinde malzemelerin davranışlarının benzetimlerini yapıyorlar.
Daha belirli alanlara yönelmek isteyen öğrenciler için, örneğin daha yumuşak malzemeler üzerinde çalışacaklarsa polimerler veya biyomalzemelerle ilgili dersler alabilirler. Eğer daha sert malzemelere yönelik ilgi duyuyorlarsa, seramik veya cam gibi konulara yönelerek ders seçimi yapabilirler. Bu şekilde branşlaşarak aldıkları dersler mevcut.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.