METRO Türkiye'de staj programları için başvuru ve mülakat süreci nasıl ilerliyor?
Miray Bostancı
Miray Bostancı
İşveren Markası ve İşe Alım Yöneticisi, METRO Türkiye
Transkript

Career Mix’in başvuru süreçlerinde Mart ayı itibari ile ilanlarımız çıkıyor, Nisan ayı itibari ile de başvuruları değerlendirmeye başlıyoruz. Öncelikle başvuruları online platformda değerlendiriyoruz, ardından seçtiğimiz kişilerle telefon mülakatları gerçekleştiriyoruz. Telefon mülakatlarında genel itibari ile duymak istediğimiz; Metro’ya olan motivasyonları ve adaylarımızın kendilerine nasıl bir yön çizmek istedikleri çünkü arka tarafta bizim değerlendirdiğimiz ana şeylerden bir tanesi; “Bu arkadaşlarımızla uzun soluklu bir ilişkimiz olabilir mi, gerçekten yatırım yapmak istediğimizde onlar da bizim kadar istekli ve tutkulular mı?” sorularıdır.

Telefon mülakatlarının ardındansa yüz yüze mülakatlar geliyor. Yüz yüze mülakat aşamasında olabildiğince farklı yönetici adaylarımızla öğrencileri buluşturmaya çalışıyoruz. Buradaki temel amaçlarımızdan bir tanesi; sadece kişiler üzerinde baskı yaratmak, adayları daha agresif bir şekilde elemek elbette değildir. Farklı yönetici adaylarımıza bağlantı ve network imkanı sunarak öğrencilerin kafasında “Farklı birimler Metro’da nasıl çalışır?” diye bir kurgu oluşturabilmektir.

En son aşamada finale kalan kısa liste adaylarımızı lokal bir değerlendirme merkezi uygulamasına davet ediyoruz. Değerlendirme merkezi uygulamasında özetle; kişiler bir gün boyunca birden farklı araçla performanslarını gösteriyor. Bu araçlar neler olabilir? Grup mülakatları olabiliyor, rol oyunları olabiliyor, birebir mülakatlar olabiliyor veya bir takım vaka analizi çalışmaları olabiliyor. Baktığınız yetkinlikler ve değerler aynı kalmakla beraber tabii ki her sene içeriği değişiyor. Az önce bahsettiğim gibi bir günün ardından adaylarımızı farklı yönleriyle görebilme ve güçlü yönlerini keşfedebilme imkanı buluyoruz. Ardından da son kararı vermiş oluyoruz. Adaylarımıza teklifle gidiyoruz.