Mezunların çoğu global ve ulusal şirketlerde çeşitli yönetim kademelerinde çalışmaktadır. Bölümün amacı uluslararası şirketlere üst düzey yöneticiler yetiştirmektir. Girişimcilik alanına yönelenler de vardır.
Kesinlikle önü açık bir bölüm.Ben özel şirketlerle uğraşmayım devlete sırtımı dayayım diyorsan KPSS ye girip üst düzey memur oluyorsun.Özel şirketlerde de yönetim kadrosunda çalışabiliyorsun.Maaş yönünden ise kendini geliştirmeye bağlı olarak 10 numara 5 yıldız.Uluslararası bağlantıları kurmada rol oynar genelde ve bundanda belli yüzde payını alır.
dünya çapında akka tokka çevirir
"Yelpaze" kavramı dönüyor sürekli bende bunu kullanarak ; yelpazesi geniş ;) yani hem devlet hem de özelde çalışma imkanınız var , dil gerektiren bir bölüm diliniz olursa yurdışına çıkma olasılığınız artar ve önü açık bir bölüm
basbakanlık dış ticaret müstesarlıgına kadar yolun var ama buda kendini ne kadar gelişitirdiginle alakalı bi durum
Birçok kişinin açıklamasının aksine diğer iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümlerinden pek farkı olmayan, özellikle devlet kademesindeki memur alımlarında ciddi dezavantajı olan bir bölüm.
Devlet kademesinde B grubu alımlarda Birçok kadroya 'İşletme', 'iktisat, 'uluslararası ilişkiler', 'maliye' gibi bölümler hatta 'uluslararası ticaret ve lojistik' bölümü bile başvuru yapabiliyorken bizim bu 'Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik' bölümünde kadrolarda yer açılmadığından başvuru yapılamıyor. Hemen hemen birçok dersimizin aynı olduğu, 'uluslararası ticaret ve lojistik' mezunlarının başvuracağı yerlere bile bölümün ismi kadroda yer almadığı ('işletmecilik' kelimesi yüzünden) başvuramıyoruz.
Devlet kademesinin A grubu alımlarında da iktisadi idari bilimler fakültesinin diğer bölümlerinden hiçbir farkı olmadığı (aynı kefeye konduğu) için burada da avantajı yok!
Özel sektör içinse dil bilme zorunluluğu olduğu için yine dezavantaj. İşletme, iktisat gibi bölüm okuyanlarda dil bilme zorunluluğu yokken bu bölümde böyle bir zorunlulukta var. O yüzden 2 dil bilmezsen özelde de işe girmen zor, üniversite de dil öğretilmiyor anca %30 ingilizce oluyor çoğunlukla. Kendi çabanla dil öğrenmeye çalışıyorsun bu da Türkiye şartlarında zor!
Özel sektörde dil gerektirmeyen alan dışı işlerde de 'işletme', 'iktisat, 'maliye' gibi bölümlerden farkı kalmıyor bu bölümün. Yani ha işletme okumuşun ha iktisat okumuşun, ha da Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik' okumuşun. Hiç bir farkı yok, özel sektörün dış ticaret dışındaki alanlarda bu bölüme bakış açısı bu şekilde.
Benden size tavsiye; bu bölümle ilgili vaatlere ve iyi açıklamalara kanmayın. İşleyiş benim yazdığım şekildedir. Ben de hocaların tavsiyesiyle bu bölümü tercih ettim ve mezun oldum bizzat bu yukarıda yazdıklarımı yaşayarak gördüm. Mezun olduktan sonra bu bölümden iyi bahsedenler ortadan kayboldu.
Son olarak; bu bölümü tercih edecekler dikkatli olun diyorum. Bu yukarıda yazdıklarım gerçek bir şekilde yaşanmıştır. Bölümün ŞAŞAALI imine kanarak tercih yapmayın, üzülürsünüz!
Sevgilerle,