Anlatsın
Giriş
Huawei AI ekibi olarak nasıl projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Hüseyin Kır
Hüseyin Kır
Research Team Manager, Huawei
Transkript
İsminden de anlaşıldığı üzere departmanımızda yapay zekanın altında kalan her konuda neredeyse çalışıyoruz. Görüntü işleme, bilgisayarla görme (Computer Vision), doğal dil işleme ve veri analitiği üzerine çeşitli projelerimiz bulunuyor. İlk olarak Vision Lab ekibimizin projelerinden bahsetmek gerekirse, bu ekibimizde Huawei'nin Çeşitlilik Araştırma Laboratuvarlarıyla birlikte görüntü işlemeye yönelik projeler gerçekleştirmekteyiz. Bunlardan ilki yüz tanımaya ilişkin projelerimizdir. Bu projelerde hedefimiz aslında klasik yüz tanıma problemini çözmek değil. Çünkü bu problem, yüzde doksan dokuzlara kadar çözülmüş durumda ve Huawei'nin de bu konuya ilişkin oldukça başarılı çözümleri bulunuyor.

Buradaki hedefimiz, gerçek dünya problemlerini çözmek. İlk hedefimiz, yüz tanıma sistemlerinin çok daha düşük donanımlarda çalışabilir hale gelmesini sağlamak. "Edge computing" olarak da bahsettiğimiz bu yeni yaklaşımlarda, artık sunuculara bağlı olmadan bir güvenlik kamerası ya da cep telefonumuzun daha düşük donanım gereksinimleriyle, sunucuya gitmeden yüz tanımayı yüksek başarıyla ve daha az güç harcayarak gerçekleştirmesini hedefliyoruz.

Yüz tanımaya ilişkin bir diğer projemizde ise, bildiğiniz üzere yüz tanıma sistemlerinde kullanılan veri setleri çoğunlukla Avrupa merkezlidir. Bu sebeple, bu sistemler Avrupa üzerinde çok başarılıyken, Afrika ve Asya yüzlerinde yeterince başarı sergileyememektedir. Bu projemizde generative adversarial networks (üretici karşıt ağlar) kullanarak kendi veri setlerimizi otomatik olarak oluşturuyoruz. Böylece, farklı Avrupa yüzleri olmayan yüzlerde de yüksek başarıyla yüz tanımayı gerçekleştiriyoruz.

Bu laboratuvarımızın yaptığı bir diğer proje ise yüz animasyonu oluşturma (Face Animation Generation). Bu projemizi Japonya'daki Huawei Araştırma Laboratuvarı ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Bu projede hedefimiz, gerçek duyguları yansıtabilen insansı avatarlar oluşturmaktır. Böylece, Huawei telefonlarda ileride dijital asistanlarla iletişim kurarken, dijital asistanın gerçek yüz ifadeleriyle duygularını yansıtarak bize cevap verebileceği, daha insansı bir etkileşim sağlamak istiyoruz.

Son projemiz Virgin Lab'da gerçekleştirdiğimiz ise optik karakter tanıma (Optical Character Recognition) üzerinedir. Burada da yine gerçek dünya problemleriyle uğraşıyoruz. Hedefimiz, PDF'te taranmış bir belgeden karakterlerin alınması değil. Burada Huawei'nin saha destek elemanlarına yardımcı olmak istiyoruz. Bildiğiniz üzere Huawei, çok büyük bir ağ cihazı sağlayıcısıdır. Aynı zamanda bizim teknik çalışanlarımız da sahada bu ağ cihazlarının bakımlarını yapmaktadır.

Huawei bakım elemanları, bu cihazlara gittiklerinde telefonlarıyla basit bir şekilde cihazın etiketini veya LCD ekranını tarayarak, buradan cihazın bilgilerine ve tüm bakım geçmişine kolayca ulaşmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bir diğer araştırma ekibimiz ise daha çok doğal dil işleme üzerine odaklanmaktadır. Buradaki projelerimizden biri, Çin'deki araştırma ekibiyle birlikte geliştirmekte olduğumuz Neural Machine Translation projesidir. Bu projemizde dil bağımsız olarak otomatik bir tercüme hizmetinin verilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanında bilgi edinme (information retrieval) ve arama teknolojileri üzerine de çeşitli projelerimiz bulunmaktadır. Türkçe doğal dil işleme, learning to rank ve semantik yöntemler kullanarak arama sistemlerinin başarımını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu çözümümüz yakın zamanda Huawei telefonlarda da yerini alacak. Huawei telefonlarda Türkçe aramayı gerçekleştireceğiz. Çok yakında çevrimiçi olacağız.

Son ekibimiz ise veri analitiği (Data Analytics) üzerine çalışmaktadır. Günümüzde "Service Analytics" adında yeni bir konsept ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda, analizleri yapmak sadece veri bilimcilerin (Data Scientist) görevi değil, aynı zamanda teknik olmayan personelin, yani pazarlama uzmanlarının, finans uzmanlarının ve insan kaynakları (HR) uzmanlarının da kendi analizlerini yapabilmesi gerekmektedir. "Kwel Change" projemizde, teknik tecrübesi olmayan finans uzmanı, HR uzmanı gibi çalışanların kendi verilerini inceleyebilmesi ve akıllı çözümler oluşturmasını sağlayacak bir platform geliştiriyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.