Anlatsın
Giriş
RB Türkiye Pazarlama Ekibi olarak nasıl projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Cem Oğuzcan
Cem Oğuzcan
Category Manager (Kategori Müdürü - FINISH) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Transkript
Biz aslında RB olarak daha temiz bir dünya vizyonuyla hareket ediyoruz. Bunu da hem pazarlama hem de satış, birçok farklı fonksiyonun benimsediği bir yapı altında hayata geçiriyoruz. Tabii ki pazarlama, bunun biraz daha tüketiciye birebir dokunan tarafı. Dolayısıyla, Finish özelinde özellikle insanların hayatındaki su israfını ortadan kaldırmayı hedefleyen nitelikte hem ürün performansını hem de onların hayatına değer katmayı hedeflediğimiz bir iletişim çerçevemiz var.

Finish markası, neredeyse her iki evden birinde bulunan bir marka. Bu anlamda deterjan, çok daha geniş bir kitleye ulaşma kapasitesine sahip bir iletişim yapısı altında hayata geçiyor. Burada çok gurur duyduğumuz ve tamamen Türkiye üzerinden başlattığımız "Yarının Suyu" diye bir hareketimiz var. Bu harekette markanın yüksek performansını Türkiye'nin yaklaşık 2030-2040 yılları civarında su fakiri olma riskiyle bir araya getirip tüketiciden davranış değişikliği istemekteyiz.

Nedir bu? Hepimiz biliyoruz ki Türkiye'de her on evden dokuzunda bulaşık makinesi var. Bulaşık makinesi, tablet konularak çalıştırılıyor ancak burada masum görünen bir alan var ki o da bulaşıkların neredeyse Türk halkının %50'si tarafından temiz olarak makineye konulması. Buna yönelik olarak Türkiye'deki bulaşık yıkama alışkanlıkları üzerine daha önce hiç yapılmamış kapsamlı bir araştırma başlattık. Bu bağlamda da daha önce hiç bir araya gelmemiş olan iki farklı alanda hizmet veren kurumun birlikte çalıştığı bir çalışma yapıldı ve Türkiye'de ortalama 57 litre, yani üç damacana suyun israf edildiği ortaya kondu.

Üstün marka performansı dediğimiz kuantum ürünümüz, sudan geçirmeyi tamamen gereksiz kılarak, toplamda bir yılda Türkiye'nin bu davranışı bırakması halinde yaklaşık 250 milyon ton suya kadar, neredeyse bir göl dolusu su tasarrufu sağlama davetinde bulunuyor. Tabii ki bir deterjan firması olarak bu noktaya nasıl geldik? Biz teknoloji sayesinde daha yetkinliği ve etkinliği savunan bir firmayız. Geçmişe yönelik baktığımızda, tüm partnerlerle beraber lider makine üreticileriyle bu yönde iletişimlerimiz oldu. Dolayısıyla "Yarının Suyu" kampanyası, Türkiye'nin yakın gelecekte karşılaşacağı su fakirliği riskini kolektif bir şekilde değiştirebileceğimiz bir hareket.

Bu kampanya içerisindeki ilk adımlardan biri de National Geographic ile beraber ortaya çıkardığımız 25 litre belgeseli oldu. Şu anda Türkiye'nin en çok izlenen belgesel statüsüne erişmiş durumda. Çünkü yalnızca bir belgesel yapmadık, aynı zamanda 2040 yılında geçen ve o tarihteki Türkiye'yi portreleyen bir içerik de sunduk. Dolayısıyla Türk izleyicisi drama üzerinden besleniyor; hepimiz hayatımızda dizilere büyük yer veriyoruz.

İletişim ve pazarlama projelerinde, yalnızca performanstan ziyade daha değerli ve Türkiye'yi tasarrufa davet eden bir iletişim kurmamız var. Deterjan tarafındaki performans ürünleri ise bu kategorinin ihtiyaçları açısından çok farklı alanlara hitap etmekte. Örneğin, parlatıcı veya makine temizleyici gibi ürünler, tüketicinin sorunlarını çözmeye yönelik olabilir. Ancak tüketiciler, "Bulaşıklarım kuru çıkıyor." ya da "Makinemden koku geliyor." gibi sorunlarla karşılaşıyor ama bunların çözümlerinin varlığından habersiz. Dolayısıyla, ürünün varlığı ve performansı netken, diğer yandan tüketicinin ihtiyaçlarına çözüm olabilecek ürünlerin farkında olmaması bu alanda iletişim zorluğu yaratıyor.

Bu nedenle, tamamen ürünün fonksiyonel faydasını ortaya koymak amacıyla, daha fazla iletişim yaparak bu sorunlara çözüm sunmaya çalışıyoruz. Her iki kampanya içerisinde de her yönünün 360 derece olması ve adım adım çok planlı bir şekilde hayata geçiyor olması, pazarlama tarafındaki yaklaşımımızın en önemli faktörlerinden biridir.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.