Anlatsın
Giriş

EY Türkiye Danışmanlık ekibi olarak nasıl adaylar arıyorsunuz?

Gökhan Gümüşlü
Gökhan Gümüşlü
Şirket Yönetici Ortağı - Danışmanlık Departmanı Lideri, EY Türkiye
Transkript
Açıkçası, birlikte güzel işlere imza atacağımız ve rahat çalışacağımız adaylar arıyoruz; ilk baktığımız şey bu. Danışmanlıkla ilgili bir takım kalıplar var, ancak bu durum hızla değişiyor. Daha önceki adaylar için genellikle çok ekstravert, sürekli müşteriyle haşır neşir olan belli kalıplar mevcuttu. Ancak bence artık danışmanlık ekiplerinde çeşitlilik ve farklı profillerin olması, hem müşterilerle iletişimi daha rahat hale getirmek hem de ekiplerin zenginliği açısından önemli bir kriter. Dolayısıyla, bizim baktığımız tek bir profil ya da tek bir yetkinlik seti yok. Ancak tabii ki her danışmanlık firmasının, bizim de önemsediğimiz bazı temel özellikler var.

Bunlardan biri, sonuçta bizim işimizin bir şeyleri iyileştirmek olduğu. Kötü giden ya da daha iyi gidebilecek alanları tespit etmek ve bunları uygulanabilir bir şekilde projelendirmek gerekiyor. Dolayısıyla, bu bir servis işi; müşterilere yakın olmanız şart. Eğer sizin ilginizi çekmiyorsa ve sadece teknik konulara odaklanmak istiyorsanız, o tür kariyerler de mevcut. Ancak danışmanlıkta bence müşteriyle iletişim, ekiple iletişim, problemi anlama ve problemi çözme, temel yetkinliklerdir.

Bir diğer konu, danışmanlık pazarının hala ileride çok daha derinleşeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin güncel ekonomisine baktığımızda, danışmanlık sektörünün büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Her yıl bizlere binlerce başvuru geliyor, ancak daha kısıtlı sayıda arkadaşla yola çıkabiliyoruz. Bu bağlamda, bu konuyu sadece şu anda popüler bir meslek olarak görmek ya da arkadaşlardan kulak dolması bilgi edinerek mülakat sürecine katılmak yerine iyi hazırlanmanız gerekiyor. Bu konuda özellikle IVA'yı, rakiplerimizi, sektörü ve müşterilerimizi tanıyarak gelen adaylar, mülakatlarda daha ön planda oluyorlar.

Dünyada şu anda çok büyük trendler var. Adaylarımızın not ortalamaları ve mezun oldukları okullar elbette önemli, ama etrafımızda neler olup bittiği? Hem dünyada hem de Türkiye'deki iş dünyasında beklentiler neler? Gelecekte hangi danışmanlık konuları ön plana çıkacak? Bu konularda biraz hazırlık yapmış ve kendini eğitmiş arkadaşların şansının daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, dünya genelinde artan bir yaş beklentisi var; nüfus giderek yaşlanıyor. Ayrıca dijitalleşme, herkesin konuştuğu ama derinlemesine anlamadığı bir kavram. Küresel ısınma, ekonomideki gelişmeler ve tüm bunların önümüzdeki 5, 10 ve 20 yıl içinde çok ciddi etkileri olacağını düşünüyoruz. Mülakata gelen arkadaşlar, bu konularla ilgili görüşlerini bizimle paylaşırsa, ilgimizi çeker.

Son olarak, öğrenmeye meraklı ve bunda samimi olan adaylar bizim için daha ön sıralarda yer alıyor. Danışmanlık, kendinizi geliştirme ve bir şeyler öğrenme anlamında mükemmel bir meslek; ancak bu süreç asla statik değil. Öğrenme süreci hiçbir zaman bitmiyor; sürekli güncel olmamız gerekiyor. Bu konuda gerçekten hevesli, problem çözmeye meraklı ve yeni konuları öğrenip bunları uygulamaya istekli arkadaşlar, öncelikli olarak değerlendirdiğimiz adaylar arasında yer alıyor.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.