Anlatsın
Giriş

Unilever'de Demand Planner neler yapar?

Mehmet Tolay
Mehmet Tolay
Demand Planning Director, Unilever
Transkript

Merhaba arkadaşlar, ben Mehmet Tolay! Unilever Türkiye Talep Planlama Müdürüyüm. Sizlere bugün bir Talep Planlamacının neler yaptığından bahsedeceğim.

Bildiğiniz gibi Türkiye oldukça dinamik bir pazar, son zamanlarda VUCA (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity) kelimesi sürekli gündemde. FMCG sektöründe bir Talep Planlamacı bu VUCA dünyada bir işin en etkin ve verimli şekilde yönetiminden sorumludur. Bulunduğu kategorilerde bir Talep Planlamacı, o kategorinin beynidir. Operasyonun en verimli şekilde işlemesi için bütün işi planlayıp koordine eder. Satış ve Pazarlama ekiplerine verdiği geribildirimlerle doğru hedefe gidilmesi, iş sonucunun kısa ve uzun vadeli olarak elde edilebilmesi için yönetir.

Burada sales and operations planning (S&OP) prosesi temel proseslerden birisidir. Bir Talep Planlamacı, bu S&OP prosesinin ana sahibidir. Bu işin en önemli aşamalarından birisi, talebi tahmin edebilme kısmıdır. Bunun için belli döngülerle bu işin sürekli yönetilmesini, forecasting sürecinin düzgün olmasını, FMCG sektöründe talebin en etkin şekilde tahmin edilmesini sağlar.

En temel ana hedefi servistir. Bizim müşterilerimize ve tüketicilerimize ürünün rafta bulunması için çok büyük bir sözümüz var. Bunu yaparken maliyet ve verimlilikle birlikte nakit akışını en etkin şekilde yönetmeye çalışır. Bu yüzden de bir kar-zarar tablosunu yönetir.

Günlük hayatı sorun çözmek ve optimizasyonla geçer. Bir şirket hedefinin ne olduğu, şirketin o hedefe nasıl ulaşacağı, bir operasyonun nasıl yönetildiği, bir üretimin nasıl yapıldığı gibi konulara bakar.  Fabrikadaki ve hammaddedeki sorunları öğrenir, fabrikadaki verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapar, depo ve lojistik tarafındaki birçok yere etki eder ve o ürünün zamanında rafta bulunmasını sağlayarak şirkete finansal bir değer kazandırır.

Bunun dışında geleceğe yönelik çok sayıda çalışmalar yapar. Bildiğiniz gibi satış tarafında E-Commerce çok büyüyen bir kanal. E-Commerce ile birlikte bizim değişmemiz ve çevik bir tedarik zincirine dönmemiz gerekiyor. Bu yüzden dijitalleşmeyle ilgili talep tahmini, raporlama, üretim, depolama ve lojistik süreçleri gibi çok sayıda konu üzerinde çalışıyoruz. Talep Planlama oldukça geliştirici bir pozisyon. Bu tecrübeyle birlikte bir şirketin veya tedarik zinciri operasyonunun nasıl işlediğini çok iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz.


Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.