Anlatsın
Giriş

İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

Emre Güngör
Emre Güngör
Yenilikçi Platformlar Grubu Bölüm Müdürü, ING
Transkript
Aslında inşaat mühendisliği genel olarak çok geniş bir kavram. İngilizcede birebir karşılığı "construction" değil, "civil engineering" olarak geçiyor. Bu durum, bu alanın ne kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını gösteriyor. Öğrenci arkadaşlarımızın bu alanın içeriğini ve ne tür işler yapacaklarını eğitim sürecinde mutlaka belirlemeleri gerekiyor. Çünkü inşaat dediğimizde, inşa etmekten bahsediyoruz; köprü inşaatı, otoyol, bina, konut gibi birçok farklı alan var ve bunların dinamikleri oldukça farklı. Bu nedenle, öğrencilik sürecinde arkadaşlarımızın tüm derslerle ilgili, özellikle de staj sürecinde, işin detaylarını öğrenip bir konuda uzmanlaşmaları oldukça önemli.

Eğer staj döneminde farklı deneyimler edinirlerse, örneğin baraj inşaatında ve konut inşaatında staj yapma fırsatı bulurlarsa ya da bu alanlara merakları olursa, kariyerlerini şekillendirme konusunda çok geniş bir yelpazede seçenekleri olabilir. Ayrıca, buradaki arkadaşlara özellikle kendilerini tanımalarını öneririm. Üniversite döneminde mühendislik okumakla ilgili olarak çok çeşitli yollar seçebilirsiniz. Ancak inşaat mühendisliği genelde açık havada ve zor koşullarda çalışmayı gerektirir. Bu yüzden, kişinin günlük hayatta kendini tanıması ve zor koşullarda mutlu çalışıp çalışamayacağı konusunda bir fikre sahip olması, kariyer yolculuklarında doğru seçimler yapmalarına yardımcı olacaktır.

Ben de şu anda inşaat mühendisliği mezunu olarak bankacılık yapıyorum. Buraya nasıl geldiğimi sorarsanız, iş hayatında insanların beklentileri değişebiliyor, kendilerini tanıyabiliyorlar. Ancak şunu söyleyebilirim ki, inşaat mühendisliği okuyan veya mühendislik formasyonu almış biri, bölüm isminden bağımsız olarak istediği her sektörde kariyer yolunu çizebilir. Burada yapması gereken, o sektörle ilgili gereksinimleri net bir şekilde belirlemek ve gelişim alanlarını tanımlarken bu gereksinimleri önceliklendirmektir. Eğer mühendislik formasyonu üzerine bu eksikliklerini giderecek gelişim planları yapar ve bunları tamamlayabilirse, her sektörde söz sahibi olabileceğini düşünüyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 22 cevap daha var.