Anlatsın
Giriş

Impact Hub İstanbul, girişimcilik ve sosyal girişimcilik için nasıl çalışmalar yapıyor?

Transkript
Impacta olarak, hem girişimcilik hem de sosyal girişimcilik anlamında birçok farklı program yürütüyoruz. Sosyal girişimcilik alanında, kurumsal şirketlerle belirli bir odak belirleyerek girişimcileri seçip desteklediğimiz programlar kurguluyoruz. Bu tür programları son dönemde oldukça sık gerçekleştirdik. Bu programların en önemli faydalarından biri, girişimcilere sunulan desteklerin yanı sıra, onları Impacto ekosistemine dahil edebilmemizdir. Bu programlarda, girişimcilerin hepsi aynı zamanda Impacto üyesi olup buradan çalışabiliyor, ağa erişebiliyorlar. Bu durum, programdaki girişimciler için önemlidir.

Bunun gibi farklı dikey alanlara odaklanan sosyal girişimciliğin çerçevesinde programlar gerçekleştirdik. Örneğin, geçen yıl Alyans ile birlikte dört tane ImpactTB olarak adlandırılan program düzenlendi. İstanbul, Sapa, Kuala Lumpur ve Münih'ten seçilen üç girişim, burada aldıkları desteklerin yanı sıra Almanya'da diğer girişimlerle buluşarak bu kampanyaya katıldılar. Sonunda Malezya'dan bir girişim programı kazanmıştı. Süreçte tüm girişimler için ciddi bir öğrenci kazanımı oldu.

Benzer şekilde, YDP ve Anadolu Efes ile ortak olarak kurgulanan bir program için başvurularımız şu an açık. Üç Mart'a kadar devam edecek bu programda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayan ve etkisini ölçeklemek isteyen üç girişim seçeceğiz ve onların yerel ve global desteklere erişmelerini sağlayacağız.

Girişimcilik tarafında da farklı programlarımız mevcut. Girişimcilik tarafında yaptığımız programların odağı genellikle sosyal etki alanına yoğunlaşıyor. Genel girişimcilik programı düzenleyeceksek, dezavantajlı kitleleri içermesine özen gösteriyoruz. Bu bağlamda, mülteci ve dezavantajlı durumda bulunan Türk girişimcilere yönelik programlar gerçekleştirdik. Girişimcilik Vakfı ile birlikte, erken aşama fikirleri olan mülteci ve Türk girişimcilerin bu fikirlerini geliştirmelerine katkı sağlayan iki erken aşama hızlandırma programı yaptık. Bu programları farklı şekillerde çoğaltmayı hedefliyoruz. Bu alanda ciddi bir ihtiyaç var; çünkü çok büyük bir sosyal problemle karşı karşıyayız. Girişimcilikle bu soruna çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Programlarımızın artarak devam etmesi bekleniyor; zira hem kurumsal şirketlerin hem de büyük kalkınma örgütlerinin sosyal girişimciliğe ilgisi giderek artmakta. Bunun başlıca sebebi, sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerindeki odaklanmadır. Mevcut problemler ve hedefler çok büyük ve mevcut yapıların bu sorunları çözmesi oldukça zor. Bu nedenle yeni iş modellerinin ve yapıların ortaya çıkması gerekiyor. Dolayısıyla, sosyal girişimcilik dünyada oldukça ilgi çekici bir alan haline geliyor. Yeni modellerin çıkması kaçınılmaz görünüyor. Sonuç olarak, bu alana ayrılan kaynakların önümüzdeki dönemde artmasını bekliyoruz ve bu tür programların da buna paralel olarak çoğalacağını öngörüyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.