Ben üniversiteden mezun olduktan sonra bilgisayar bilimi okudum ve finans dünyasına yöneldim. Beş sene boyunca New York'ta Citigroup'ta çalıştım. İlk başta internal finance (iç finans) alanında başladım, ardından front office (ön ofis) tarafına geçtim ve daha çok corporate banking (kurumsal bankacılık), yani müşteri ilişkileri alanında çalıştım. Bu benim için inanılmaz bir deneyimdi. Şu an o kariyerde devam etmemiş olsam da oradan çok ciddi tecrübeler edindim. Çünkü kurumsal dünyanın sağladığı eğitim, en azından benim deneyimlerime göre bir start-up'ta kolayca elde edilebilecek bir deneyim değil. Bazı insanlar, kurumsal dünyanın aslında verdiği eğitimle ve orada karşılaştıkları müdürlerle çok ciddi bir şekilde yoğrulduklarını düşünüyorum, bu da onların kariyerlerine yansıyor. Ben de öyle bir insandım. Şu an bulunduğum pozisyondaki bazı deneyimlerimin ve yetkinliklerimin kurumsal dünyaya çok şey borçlu olduğunu düşünüyorum.
Finans dünyasından sonra, iki sene MBA yaptım. Buna yönelmemin nedeni, finans dünyasında kariyerimin ilerlemeyeceğini fark etmemdi. Kariyer değişimini nasıl yapacağımı düşünürken MBA yapmak çok doğal bir seçim oldu. Bu tarafta, MBA yapmanın üniversiteden sonra gerçekleştirilmesini önermiyorum. Bunun nedeni, beş yıllık bir deneyimden sonra MBA programına girdiğimde, iş dünyasında edindiğim deneyimleri düşünerek derslere katılmam ve ödevlerimi bu doğrultuda yapmam oldu. Projelerime de bu şekilde katkı sağlayabiliyordum. Ancak üniversiteden mezun olduğumuzda, çoğumuzun eğer ciddi bir iş deneyimi yoksa çok toy olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, MBA'ye yatırdığımız paraların boşa gittiğini düşünüyorum.
MBA'nın en önemli katkılarından biri ciddi bir çevre edinmektir. Bu çevreyi kullanmak için belli sebepler var. Bir girişim kurduğunuzda, ciddi bir çevreye ihtiyacınız vardır. İkinci olarak, kurumsal dünyada geri dönüp executive (üst düzey) seviyeyi yükseltmek için de bir çevreye ihtiyacınız vardır. Ancak her iki durumda da kurumsal dünyada hemen üniversiteden sonra yapılan bir MBA ile yükselmek, o kadar da kolay değil. Bence bu çevre, o kadar da yararlı olmuyor. Ama biraz daha ileri yaşta yaptığınızda, executive seviyesine hızlı bir şekilde yükselmek daha kolay oluyor, en azından kurumsal dünyada bu şekilde düşünüyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.