Anlatsın
Giriş

Tat Gıda & Düzey Pazarlama Bilgi İşlem Ekibi olarak proje süreçlerinizi anlatır mısınız?

Tuğçe Cansever
Tuğçe Cansever
Sistem Analiz Süreç Yöneticisi, Tat Gıda ve Düzey Pazarlama
Transkript
Tat ve düzey bilgi işleme ekibi olarak örnek vermem gerekirse, iki bin on sekiz yılında hayata geçirdiğimiz SYP Spor projesini devreye aldık. Projenin çerçevesinden çok bahsedersem, diğer bütün projelerimiz de bunun küçüğü veya büyüğü çerçevesinde aynı ölçüde devam ediyorlar. Öncelikle projenin analizini yapıyoruz. Yapacağımız değişikliklerle birlikte projelerde de aynı şeyi yapıyoruz. Hep bir analiz sürecimiz oluyor. Mevcut süreci çıkartıyoruz; mevcut sürecin iyileştirilmesi gereken adımlarını, ihtiyaçlarını ve KPI’larını belirliyoruz.

Daha sonra bir tasarım oluşturuyoruz. Bu tasarım, mevcut ihtiyaçlar ve geliştirilmesi gereken noktaların hepsini kapsayan bir nitelik taşıyor. Tasarımın içerisinde hem teknik detaylar hem de süreç detayları yer alıyor. Teknik tasarım ve süreç detayları daha sonra süreç sahiplerine ve gerekli durumlarda üst yönetime onaya gönderiliyor. Onların bu onaylama sürecinden sonra, teknik süreci hayata devreye almaya başlıyoruz. Teknik geliştirmeler tamamlandıkça süreçlerin testleri yapılıyor. Yani teknik bir geliştirme doğru çalışıyor mu? Kendi içerisinde doğru çalışıyor mu? Daha sonra diğer süreçler ve halkalarla entegrasyonları ve çalışma döngüsü doğru mu, onların testleri yapılıyor.

Entegrasyon testleri, kendi içinde bitirdikleri testleri diğer birimlerle entegrasyon noktalarında tamamladıktan sonra, performans testi sürecinin istenilen performans parametrelerinde çalışıp çalışmadığı tekrar test ediliyor. Bu, aslında hemen hemen tam döngü (full cycle) test ettiğimiz bir süreç. Örnek vermek gerekirse, 2018’de geçirdiğimiz canlı projemizde gerçekten fabrikaya gidip, fabrikada bir gün boyunca SAP sürecini nasıl çevirdiğimizi baştan sona test ettik. Bu, bizim için bir performans testiydi. Üretimden depolamasına, sevkiyatından ambalaj deposuna her adımın birbiriyle ahenkli çalışıp çalışmadığı ya da çalışmadığı noktalarda karar verilmesi gereken noktalar olup olmadığını belirledik. Süreçsel ve sistemsel iyileştirmeler yapılması gerekiyorsa, bunlar da tekrar performans testlerinde hayata geçti.

Sonuç olarak, sürecin devreye alınması için gereken ana veri bakımı ya da sisteme yüklenmesi gereken bilgilere ihtiyaç varsa bu bilgiler devreye alındı, içerikleri yüklendi. Sistemlere aktarılıyor. Kullanıcıların eğitimi de oldukça önemlidir. Kullanıcıların eğitim sürecinden geçmesi ve bilgilendirilmesi gerekiyor. Onlara süreçlerle ilgili dökümantasyon sağlanıyor, yerinde ya da toplu eğitimlerle eğitimler veriliyor. Arkasından da canlıya devreye alınma süreci gerçekleştiriliyor. Bu bahsettiğim, tabi ki büyük bir projenin canlıya alınması evresi uzun soluklu olmasına rağmen, diğer tüm değişikliklerimiz ve projelerimizde buna yakın bir süreç izleniyor. Bu çerçevede bir proje yönetimi yaklaşımında bulunuyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.