Anlatsın
Giriş
Canlı Anlatsın! | Necla Tuba Sökmenoğlu - Koton İnsan Kaynakları Müdürü
Transkript
Herkese merhabalar. Anlatsın K olarak düzenlediğimiz canlı yayınımızın bu haftaki konuğu Koton İnsan Kaynakları ekibinden Necla Hanım. Hoş geldiniz.

Hoş bulduk, iyi ki geldiniz. Bizi kırmadan buralara, ofisimize kadar geldiniz; sizi ağırlamak bizim için büyük mutluluk. Çünkü Anlatsın'a da ilk böyle inanıp 'evet' diyen insanlardan biri sizsiniz ve bize gerçekten her anı ile bir arada olduğunuz için özellikle çok teşekkür ederim. Bunun için ayrıca konuk olduğunuz için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ben teşekkür ediyorum. Ofisinizin yeri çok güzelmiş. Burada toplantı yapmaya da her zaman bekleriz. Gerçekten burada sizi de bekleriz. Etiler’de ofisimiz var. Her zaman konuğumuz olabilirsiniz.

Bir ufak kendinizi tanıtmak ister misiniz? Necla Hanım, sizi tanıyalım biraz.

Ben Koton İnsan Kaynakları'nda çalışıyorum. Uzun zamandır bu rolde yaklaşık iki yıldır koton da devam ediyorum. Daha önce de çeşitli firmalarda hep insan kaynaklarında çalıştım. Şimdi hemen sizin hikayenize ufak ufak gidelim istiyorum.

Sizin için uygunsa, sorularımı hazırladım. İlk sorum, siz öğrenciyken nerede üniversite olarak bölüm okudunuz? Ayrıca o üniversite bölümünü nasıl tercih ettiniz? Gerçekten aklınızda neler vardı bu tercihi yaparken? Çünkü bu zor tercihler gerçekten zor.

Evet. Ben Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezunum. Bu bölümden çok mutluydum. Bir kere yeri Anadolu Hisarı'ndaydı. Bayağı güzel bir yerdi. Dikkat edarsanız, yer benim için çok önemli. Aynen öyle. Marmara Üniversitesi’nin ilk bu bölümden mezun olan kişilerinden biriyim. Benim kuzenim de ÇEKO mezunu, ona sordum “ÇEKO ne yapar?” diye, bana güzel bir şekilde anlattı, çok etkilendim. Özellikle tercihler arasında Marmara Çalışma Ekonomisi’ni seçtim.

Ama üniversitede okurken sürekli staj yaptım. Yani hiç boşta durmadım aslında. Hızlı tüketim malları sektöründe bir şirkette üç yıl boyunca part time çalıştım. Bizim zamanımızda Erasmus kültürü pek yoktu ama şimdi herkese tavsiye ediyorum.

Üç yıl boyunca o şirkette neler yaptınız? Üç yıl gerçekten uzun bir süre ve ilk staja girerken çok korkmuş olmalısınız, çünkü üniversite öğrencisinizdir. Hani nasıl bir tecrübe yaşadınız?

Ben çok şanslıydım. Gerçekten güzel bir ekipte, iyi bir şirkette böyle bir fırsat buldum. Bayağı şanslıyım. Bir tanıdık vasıtasıyla CV'mi ilettim, ancak referansla içeri girdim. Onlar “şöyle birini bul” dediler: “çok cabbar olsun, her şeyi yapsın, fotokopi de çeksin, düzenlemelerde de yardımcı olsun.” Hatta İK direktörüne asistanlık yaptım; başlangıçta onun için çağırmışlardı. Onun stajyeri üç hafta izne gidecekti. O yüzden “var mı etrafımızda böyle birini?” diye aradılar. Kendim de geri çekilmek istemedim ama referansla orada kaldım. Üç yıl boyunca da joker gibi her işte çalıştım; organizasyonlarda yardımcı oldum. Gerçekten enteresan bir deneyim yaşadım.

O süreçte nelerle karşılaştınız? Korktunuz mu?

Evet, korktum. Yani böyle mail atarken ve yazışmalar yaparken geriliyorum; çünkü İK direktörü ile çalışıyorsun. Bir gün birisi geliyor bir şeyler anlatıyor, sonra tatile gidiyor ve her şeyden sen sorumlusun. Gerçekten tedirgin oldum ama bir şekilde üstesinden geldim. Herkes yardımcıydı çünkü benim deneyimsiz olduğumu biliyorlardı.

O günkü tecrübenize gelecek olursak bir kriz yönetimi örneği anlatmam mümkün mü?

Ben orada kriz yönetimini gördüm. Bir gün 11 Eylül'de yurt dışından global organizasyondaki bütün İK direktörleri Türkiye’ye gelip büyük bir HR programı yapacaklardı. O gün bana “Necla, sen grubun otelinden al ve havaalanına götür” dediler. Daha program bitmeden bekliyordum ki, 11 Eylül oldu. Uçaklar plazalara çarptı. O gün havaalanına gidince uçak seferleri iptal olmuştu; her şey kapalıydı. İşte o anda, yurt dışından gelen direktörlerle kriz yönetimi yapmak gerçekten beni çok etkiledi.

Peki, bu üniversite hayatını kapatmadan önce, şu anda üniversitede okuyan izleyicilerimize tavsiyeleriniz neler olur?

Bir kere, Erasmus yapmalısınız. Farklı kültürlerle çalışmak ve büyük bir vizyon kazanmak açısından gerçekten önemli. Ayrıca mutlaka staj yapın. Staj yaparken kişiliğinize ve ne yapmak istediğinize uygun sektörleri araştırın. Kulüplere üye olun. Mülakat yaparken deneyimlerinizi değerlendirdikten sonra her zaman göz önünde bulundurun.

Güzel bir sohbet oldu. Herkese teşekkür ederiz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.