Anlatsın
Giriş

CSUM müşterileri ile nasıl projeler geliştirir? Bir proje örneği anlatır mısınız?

Çağrı Selçuklu
Çağrı Selçuklu
İş Geliştirme Direktörü, Farplas
Transkript
Bir müşterinin Sisan ile ilgili "Biz sizinle çalışmak istiyoruz." talebini oluşturması, bizim iş modelimiz nedeniyle normal alışılmış yöntemlerden farklı gelişmesi gerekiyor. Çünkü aslında müşteriye ya bir proje fikriyle gitmemiz ya da müşteriyle önce tanışma toplantıları düzenleyerek onların sıkıntı yaşadığı noktaları tanımlayıp, bu sıkıntılara çözüm olabilecek projeler geliştirerek onlara ulaşmamız gerekiyor.

Örnek vermek gerekirse, biz Farpl içerisinde ticari araç sektöründe servis setleri tasarlıyoruz. Servis seti, yeni bir servis seti tasarlamak aslında bir tasarım problemini çözmekten öteye geçmek durumunda. Çünkü ticari araç, bir yaşam alanıdır. Sisan bu projeye nasıl yaklaşır? Biz, ticari sektörde üretim yapan bir ana sanayi firması ile onların en çok satış yaptığı ve birlikte çalıştıkları bir turizm firması ile belki de bu turizm firmasıyla işbirliği yapan diğer firmaların katılacağı atölyeler düzenleyerek, bu iş ortaklarının hangi noktalarda olduklarını tanımlamalarını ve bu noktalarda nasıl geliştirmeler yapabileceklerini analiz ediyoruz.

Bu analizi yapmak aslında normal bir atölye eğitimi ile herkesin yapabileceği bir şeydir. Fakat bizim kattığımız katma değer, bu toplanan analiz verisinin ürünleştirilip bir hizmete dönüştürülebilmesi kısmıdır. Bizim en büyük etkinliğimiz burada devreye giriyor. Daha sonra projeye dönüştürdüğümüz süreci müşterilerimizle birlikte ortak çalışarak ve farklı partnerleri organize ederek bir ürüne dönüştürüyoruz.

Örnek vermek gerekirse, diyelim ki biz bir servis seti yapıyoruz. Servis seti yaptığımız firmayı, bir turizm firmasını ve son kullanıcıları bir araya getirsek. Sizin son kullanıcılarınıza evden çıktığı andan varmak istediği en son noktaya kadar bağlı yani "connected" bir yolculuk deneyimi yaşatmak istesek, bunu nasıl yapabiliriz? Bunu yaparken servis seti nasıl faydalı olabilir?

Hayatta her şey fizikselden dijitale doğru bir geçiş sağlıyor. Günlük yaşamımızda telefonlarımızı sürekli kullanıyoruz. Belki de servis setleri de telefonlarla bağlantılı çalışabilen bir araca dönüşebilir. Böylece bir yolcu, otobüs içerisinde kendisine bir koltuk ayırdığında, özür dilerim, aynı zamanda servis setini de ayırabilir. Kendi uygulaması üzerinden yönettiği konfor ayarları olabilir. Koltuğuna geldiğinde bu ayarlar çoktan servis seti tarafından tanımlandığı için, yolculuğu boyunca onları seçtiği ayarlarda kalabilir. Dolayısıyla belki artık servis setini fiziksel olarak kullanmasına hiç gerek kalmaz. Servis seti onu tanır. Yolculuğun sonunda araçtan indiğinde bu iletişim kopacağı için, hayatından fark etmeden tekrar geri çıkabilir.

Bunu yönetmek için bir otobüs firmasının tek başına çalışması mümkün değil. Çünkü onlar ürünü tasarlıyorlar. Ama Sisan ile çalıştıkları zaman, belki de içerisinde bu yöntemi uygulayabileceği teknolojinin bulunduğu bir servis seti tasarlayıp, aynı zamanda bu yolcuların kullanacağı bir uygulama geliştirirsek ve bu yolculuk senaryosunu hayata geçirdiğimizde, Sisan bir proje geliştirmiş olur. Sisan'ın bu işi sattığı otobüs firması, bu servis setini kullandığı için diğer rakiplerinin önüne geçen bir fonksiyon sunduğundan daha katma değerli bir projeye sahip olur. Turizm firması bu hizmeti kullanıcılarına sunduğu için yine bir katma değer elde eder. En son kullanıcı da daha önceki yolculuk deneyimlerinden daha farklı bir deneyim yaşadığı için daha mutlu bir müşteri olarak hayatına devam eder.

Dolayısıyla aslında içindeki partnerlerin hepsini kazandıran bir proje süreci ortaya çıkmış olur. Bu, mevcut sektör içerisinde alışılmış bir proje geliştirme yöntemi değil. Bu nedenle bunu anlatma sürecimiz uzun sürüyor. Ancak proje yapıldığında, her daim her üründe birlikte çalışma fırsatlarının ortaya çıkacağına inanıyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.