Anlatsın
Giriş
İstanbul Teknik Üniversitesi İmalat Mühendisliği bölümü size neler kattı?
Emre Baydur
Emre Baydur
Mekanik Tasarım Uzmanı, Cavo Otomotiv
Transkript
İmalat mühendisliği bölümü, kuruluş amacı olarak makine mühendisliğinin çeşitli dallarını Türkiye'de daha sade bir hale getirmekti. 2002 yılında kurulduğu bilgisini doğru hatırlıyorsam ama bu yanlıştır da. İmalat mühendisliği kurulurken, otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki firmalarla görüşmeler yapılıyor. Onlara, "Bizim makine mühendislerimizin neyi eksik, neyi gereğinden fazla, yorumlarınız neler?" deniyor. Gelen yorumlar, mühendislik öğrencilerimizin özellikle sayısal metotlar alanında oldukça sağlam eğitim aldığını gösteriyor. Ancak insan ilişkileri, maliyetlendirme, kalite ve müşteri odaklı çalışma gibi konularda zayıf kaldıkları ortaya çıkıyor. Özellikle imalat yöntemleri açısından da zayıf olduğumuz görülüyor.

Bu durumun üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi, imalat mühendisliği programını açıyor ve tüm programı, otomotiv sektörü ve beyaz eşya sektörü önderleriyle birlikte oluşturuyor. Benim girdiğim bölüm, şu anda çalıştığım sektörün ihtiyaçlarını karşılayan bir bölüm. Bu nedenle ciddi manada faydasını gördüm. Gün geçmiyor ki bölümde gördüğüm bir dersten öğrendiğim bilgilerin otomotiv veya beyaz eşya sektöründe nasıl uygulandığını görmeyeyim.

Genelde şirketler, çalışanlarına eğitimler veriyor. Makine mühendisliği bölümü mezunu arkadaşlarımızla katıldığımız eğitimlerde, kalite ve müşteri odaklılık konularında farklı olduğumuzu, proje yönetimi konusunda daha bilgili olduğumuz noktaları gözlemliyoruz. Tabii ki, şunu da diyemem; imalat mühendisliği termodinamik, ısı akışı ve akışkanlar konularında daha zayıf. Ancak imalat usulleri, imalat yöntemleri, proje yönetimi, kalite odaklı çalışma, müşteri odaklı çalışma gibi konularda etkinlik sahibi bir bölüm. Aslında makine mühendisliğinin teknik anlamda özellikle ısı, akışkan ve termodinamik konularında azaltıldığını, ancak endüstri mühendisliğinden de fayda sağlandığını söyleyebilirim.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.