EY Türkiye Başkanı olarak bu göreve gelmenizdeki başarının sırrı nedir?
Transkript

Açıkçası bu işe girerken yaptığım görüşmede beni etkileyen en önemli şeylerden bir tanesi emeğinizle çalışarak şirket ortağı olmanızdır. Nakit sermaye koymadan çalışarak sizi şirkete ortak yapacak kaç tane kurum var? Bir avukatlık şirketlerinde, bir de bizim gibi denetim ve danışmanlık şirketlerinde var.

Ben çalışmayı çok seviyorum. İlk günden beri ailemden çok burada zaman geçirdim. Dolayısıyla yaptığım işin en iyisini yapmayı hedefliyorum ve örnek olmaya çalışıyorum. Biraz sert bir mizacım mı var bilmiyorum ama insanlar biraz benden çekiniyor. Ben herkese saygı ve sevgiyle yaklaşıyorum. 30 senedir hiçbir çalışanıma yüksek sesle konuşmadım, bağırmadım, kızmadım. Onun o anki durumunu anlamaya çalıştım, durumun tekrarlanmaması için ne yapabileceğimi anlattım. Bu göreve gelebilmek için çok çalıştım.

Bizim en önemli velinimetimiz müşteridir. İyi bir denetim veya danışmanlık raporu çıkarabilirsiniz ama müşteri bacağı bizim için olmazsa olmazdır çünkü yaptığınız işi satabileceğiniz bir müşterinizin olması lazım. Çok iyi bilgi sahibisiniz ama müşteriniz yok. O zaman o bilginin bir değeri de yok.

Ben girişimcilik tarafını çok seviyorum. İnsanlarla tanışmak, onların derdini dinlemek, dertlerine çare olmak ve faydamın dokunduğunu hissetmek beni çok mutlu ediyor. Böyle bir karakter her yerde başarılı olur. Ben bu işi yapmayıp sokakta simit de satsam bir şekilde buralara gelirdim. Sokakta simit satan bir insan sabah size “Merhaba!” deyip isminizle hitap ettiği zaman fark yaratır. Herkesi tanıması mümkün değil ama belli bir müşteri potansiyeli olduğu için siz ister istemez oraya gitmeye başlarsınız. Ben 30 senelik iş hayatımda fark yaratmaya çalıştığımı, çalışmaya da devam ettiğimi düşünüyorum. Hiçbir zaman mükemmelliğe ulaşamazsınız ama gün gelir küçük bir çocuktan bile bir şey öğrenirsiniz. Dolayısıyla dinleyerek, anlayarak, zamanında destek vererek, gerektiğinde alarak iletişimi yönettiğiniz zaman insanlar sizi destekliyor.

Ülke Başkanı olabilmek için çalışmanız, geçmişinizin temiz olması, dürüst olmanız, insanlara yaklaşımınızın iyi olması ve vizyonunuzun olması gerekiyor çünkü bunlar sizi sürekli ileriye götürecektir.

Bizim hesap kapanış dönemimiz haziranda yapılıyor. Ocak ayı sonu itibariyle yedi ayımızı bitirdik. Birkaç proje kazandık ve Türkiye’de %34-35 aralığında büyüme sağladık. Bu da yönetimden kaynaklanıyor. Burası bizlerindir. Burayı parlatırsak, iyileştirirsek, daha çok müşteriye gidersek, müşterilerle daha çok zaman harcarsak, çalışanlarla sürekli kol kola gidersek başarı da otomatik olarak gelecektir.