Teknoloji sektörü çok hızlı değiştiği için artılarını ve eksilerini konuşmak gerekiyor. İnşaat veya sigorta sektörünü ele aldığımız zaman bir bilgiyi 10-20 yıl kullanabiliyorsunuz ama teknoloji sektörü 2-3 yılda bir kabuk değiştiriyor. Bunun için şirketlerin yaşam sürelerine de bakabilirsiniz. Bir bakıyorsunuz bir şirket çok ciddi paralar kazanmaya başlayıp çok güzel bir trend yakalıyor, bir bakıyorsunuz 1 sene sonra o şirket batmaya başlıyor. Dolayısıyla teknoloji alanı çok çabuk kabuk değiştiriyor.
Bu alanda çalışmak isteyen insanların kendilerini çok çabuk geliştirmesi, sürekli öğrenmesi, gündemi ve teknolojiyi takip etmesi lazım. Aksi halde 4-5 seneden sonra öğrendiğiniz bilgi artık kullanılamaz hale gelmeye başlıyor.
Örneğin; 4-5 yıl önce herkes sms kullanıyordu ama şimdi Whatsapp gibi görüntülü konuşabileceğimiz birçok uygulama var. Dolayısıyla sms teknolojisini bilen bir insanın kendisini 3-4 içinde yeni teknolojilerde geliştirmesi lazım çünkü geliştirmediği zaman ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaya başlıyor. Öğrendiği şeyler her ne kadar teknik ve bilgi isteyen şeyler olsa da, kullanılmadığı için belli bir süre sonra atıl duruma düşüyor. Dolayısıyla sektör çok çabuk kabuk değiştiriyor. Aslında bu benim gibi deneyimli insanlara zorluk getiriyor çünkü kendinizi sürekli geliştirmeniz, buna her gün mutlaka 2 saat ayırmanız gerekiyor. Genç insanlar için de bir o kadar şans dolu çünkü yeni teknolojilere gerçekten çok çabuk adapte oldukları zaman çok çabuk bir yerlere geliyorlar. Çok çabuk bir departman yöneticisi olabiliyorlar veya kariyer basamaklarında çok hızlı ilerleyebiliyorlar.
İnşaat sektöründe bir şeyi 2-3 senede öğreniyorsunuz ve kademe kademe ilerliyorsunuz. 10 sene sonra her şeyi öğrenmiş oluyorsunuz ve uygulamaya başlıyorsunuz ama teknoloji sektörü öyle değil. Teknoloji sektöründe bugün öğrendiğinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Geliştirmediğiniz zaman bunu bilen başka insanlar geliştiriyor. Bu yüzden genç insanlar için teknoloji sektörü çok güzel fakat kendini geliştirmeyen deneyimli insanlar için bir o kadar zor bir sektör.
Geçmişte benim zamanımda bilgisayarlar çok popülerdi. Koca koca oyun bilgisayarlar zamanla laptoplara, sonra padlere dönüşmeye başladı, şimdi de saatlere girdi. Yakında deri altında, gözlüklerde ya da lenslerde verinin görünmesine ya da akıllı ürünlerin çıkmasına dönüşecek. Dolayısıyla hala bilgisayarın CPU’sunu veya RAM’ini çok iyi bildiğinizi söylemek biraz eski bir konu olmaya başladı. Bu yüzden insanların kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Bu yüzden deneyimli insanlar için güzel ama bir o kadar da zorlayıcı bir sektör ama genç insanlar için ciddi anlamda çok büyük şanslar var çünkü yatırım yaptıkları ya da öğrenmek istedikleri teknoloji çok çabuk değişiyor ve kullanıma başlıyor. Bu anlamda gençler için çok ciddi kariyer fırsatları var.
Bu soruya verilmiş 2 cevap daha var.