Anlatsın
Giriş
Huawei'de çalışmak size neler katıyor?
Enver Gül
Enver Gül
Department Director, Huawei
Transkript

Huawei sektörde öncü bir firma. 30 yıllık deneyimi var ve bu süreç içinde çok ciddi bir gelişim kaydederek sektörde bir numara oldu ve sektöre yön veren bir şirket haline geldi. Dolayısıyla beni çalışırken en çok tatmin eden şey; uğraştığım şeylerin bir süre sonra diğer firmalar tarafından beğenilmesi ve bunlara yatırım yapmak istemeleridir. Ben çalışırken hiçbir zaman öğrendiğim şeylerin ileride kullanılıp kullanılmayacağı kaygısına düşmüyorum çünkü Huawei bu tercihi yapıyorsa ileride herkesin buraya yönleneceğini biliyorum. Benim burada 8 yılım doldu ve gerçekten de bunu çok ciddi anlamda deneyimledim.

Bunun dışında Huawei'de yönetici olduğunuzda ya da ileride kariyerinizde yükseldiğinizde integrated project development adında bir kavram devreye giriyor. Bu anlamda da Huawei bir numara çünkü her şeyi her yerde yapamıyorsunuz. Huawei'nin Çin’de, Hindistan’da, Almanya’da, Rusya’da, Türkiye’de geliştirdiği ürünler var ve bunların hepsi ekosistemin bir parçası olarak bütünleşik bir şekilde çalışıyor. Burada bir Developer’sanız sadece bir kod yazmanız yetmiyor. Aynı zamanda Hindistan’daki Hintlinin hangi dizayna göre kod yazdığını bilmeniz gerekiyor. Project Manager’sanız işiniz bittiğinde ürünün hazır olduğunu ve kurulması gerektiğini söyleyemiyorsunuz çünkü puzzle’ın diğer parçalarının toplanması lazım ki ortaya bir proje çıksın. Dolayısıyla proje yapmak zor ama global olarak birçok ülkeyle proje geliştiriyorsunuz. Bu da insanları zaman farkından dolayı belli bir oranda zorluyor ama bu da Huawei'nin müşterilerine kaliteli bir şeyler vermesini sağlıyor.

Örneğin; Rus matematikçiler çok ünlüdür. Genelde okuldaki matematikçilerimiz ya Rusya ya da Azerbaycan kökenli olur çünkü matematikte çok iyidirler. Huawei de algoritma konularını Rusya’da, hardware’i Çin’de, yazılımı Türkiye’de yapıyor. Bu tarz şeyleri o ülkenin kültürüne ve insan kaynağının avantajlarına göre konumlandırdığı için bu gerçekten insanların veya Ar-Ge merkezlerinin bir alanda uzmanlaşmasını sağlıyor.

Örneğin; benim ürünüm Büyük veri ama işin sadece küçük bir parçası. Biraz daha üstten baktığınız zaman çok daha büyük bir resim var. Ben şu anda Direktörüm ama daha sonra başka bir pozisyona geçtiğim zaman belki daha büyük bir resmi görme fırsatım olacak.

Benim Türkiye’de birçok farklı sektörde çalışan arkadaşım var ve 5. seneden sonra bir körelme ve kendini tekrar etme durumları oluyor. Eğer gerçekten iyi ve kendinizi geliştiren biriyseniz Huawei size bu konuda çok şey katıyor. Sadece yaptığınız ürünü öğrenmeniz yetmiyor, bu ürünün entegre olduğu sistemleri de öğrenmeniz gerekiyor. Siz kendinizi geliştirdikçe karşınıza daha büyük bir resim çıkıyor ve bu sefer de onu çözmeye çalışıyorsunuz. Biraz daha deneyimlendiğiniz zaman karşınıza daha büyük puzzle’lar çıkıyor. Hem teknik hem de yönetici anlamında ben yazılım sektörünün Türkiye’de biraz daha geliştiği zaman bu tarz şeylerle karşılaşacağını ve bu tarz problemlerle yüzleşeceğini düşünüyorum. Arkadaşların özellikle teknik anlamda da 5-6 seneden sonra kendilerini tekrar etmekten kurtulamadıklarını ve bu problemle yüzleştiklerini görüyoruz. Dolayısıyla Smartcare gibi daha büyük projelerin, Huawei'nin getirdiği büyük ürünlerin burada geliştirilmesi, insanların daha büyük puzzle’ları ve resimleri görmelerini sağlayacaktır.

 

Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.