Anlatsın
Giriş
Girişimci olmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Okan Şencan
Okan Şencan
Mehmet Zorlu Vakfı 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı
Transkript
Öğrenciyken girişimcilik ekosistemine girmek kesinlikle önemli. En çok tavsiye ettiğim şey bu. Çünkü gerek ailesel durumlar, gerek çevresel baskılardan arınabildiğiniz tek dönem üniversite dönemi. Mesela, üniversite öğrencisi olarak bir startup'ın içerisinde yer alırsanız, onun bir parçası olursunuz. Başarılı olsun, başarısız olsun, hiç fark etmez. Şu anda başarılı giden iki tane çok güzel şirketimiz var ama bu aşamaya gelene kadar batırdığımız dört tane şirket var. O batırdığımız dört şirketin hepsini öğrencilik yıllarımızda denemişiz.

Mezun olduğunuz zaman aileden hemen işe girmeniz yönünde baskılar gelmeye başlayacak. Çok doğal olarak. Hala benim annem "Oğlum, hakim olsan acaba?" gibi düşüncelere kapılabiliyor. Ama üniversite öğrencisi olduğunuz dönemde böyle bir baskı yok. Bu nedenle o dönemde daha rahat oluyorsunuz ve deneyebildiğiniz kadar denemeniz lazım. Girebildiğiniz kadar staja girip gidebildiğiniz kadar yurt dışına çıkmalısınız. Hem Türkiye'deki startup'lar olsun, hem yurt dışındaki startup'lar olsun; staj deneyimi ve kurma deneyiminiz olmalı.

Ben mesela ilk girişimimizi kurduğumuzda on sekiz yaşındaydık. O dönemdeki düşüncemize göre başarılı olacağımızı düşünmüyorduk. Şimdi geriye dönüp baktığımda batmaması çok büyük bir şans olurdu. Bu nedenle bütün öğrencilere girişimciliği denemelerini ve bunun içinde yer almalarını tavsiye ediyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 8 cevap daha var.