Önemli konulardan biri bu. Kadınlar bu alanda son derece aktif. Hatta ben diyorum ki, bu genç neslin içerisindeki kadınlar acaba uzaylı mı? Gerçekten aramızda uzaylı kılığında mı geziyorlar? Mesela onlardan biri, zeytinyağı fabrikalarının küspesini alıp biyopolimerize ediyor ve bununla üretilen biopolimer kutularda ekmek, cam kutuda bir haftada küfleniyor. Burada yirmi bir gün küflenmiyor. Yani bu, ileri malzemeler konusunda atılmış büyük adımlardan bir tanesi demek. Orina fabrikadan tonu yirmi dolara toprak gübresi olarak satılıyor. Bunu yeni biyoteknoloji teknolojileriyle biyopolimerize ediyorlar ve inanılmaz antibakteriyel, yepyeni ve ileri malzemelere dönüştürüyorlar.
Dünyada iyi iş yapabilmek için şu anda üç tane "sihirli" üçgen var. Gençlerin yaptıkları işleri bu üçgenlerin içerisine yerleştirmeleri gerekiyor. Birincisi "3D" yani üç boyutlu değil, veri, tasarım ve dijital anlamında. Büyük veri, bütünsel tasarım ve dijital devrimin bir parçası olabilen işler oluşturulabiliyor. Gençler bu unsurları hayata geçirebildikleri takdirde, yapay zeka algoritmaları, makine öğrenmesi algoritmaları gibi unsurları da entegre ederek bütünsel insanla bütünleşen hizmetlere dönüştürülen tasarımlar geliştirebilirler. Bu aynı zamanda elli milyar "Internet of Things" dediğimiz cihazların katma değerlerini en iyi yapabilenler olmalarını sağlar.
İkinci üçgen, tüm dünyanın gelişmesiyle ilgili. Üç milyarın üzerindeki dünya nüfusunu karşılayacak yapılar kurulması gerekiyor. Yedi buçuk milyarın, dokuz milyarın ve on iki milyarın karşılanması, buradaki büyümenin daha düzgün yapılandırılabilmesini gerektiriyor. Bugün elimizde basit bazı araçlar var; internet, mobilite gibi enstrümanlar: "Internet of logistics", "Internet of manufacturing" ve "Internet of services" şeklinde. Yani lojistik, üretim ve servislerin internet bağlantılı ağlarında çok daha hızlı hareket edebilmesi sağlanabilir. Hyperloop modelleri gibi yenilikler, malların ve insanların katma değerlerinin daha hızlı hareket etmesini mümkün kılabilir.
Üçüncüsü ise ileri malzemeler. Yani, size bahsettiğim genç Türk kadınının ürettiği o ileri malzemeyi bulmak ve enerji verimliliği ile birleştirmek. Ardından, Uber, Airbnb, Volo, Upwork gibi paylaşım ekonomisi yapılarına odaklanarak dünyanın sınırlı kaynaklarını akıllıca kullanan iş modellerinin parçası olan gençleri görebilmek gerekiyor. Ben bir tanesinin örneğini verdim ama on beşine yatırım yaptık. Üç yüzüne keşke yatırım yapabilseydik. Üç biniyle de görüştük. Bu yüzden inanıyorum ki Türkiye'nin petrolü gençler ve bizi çok güzel günlere doğru götürecek. Buna kesinlikle eminim.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.