CFO olmak için tek bir yol olduğuna inanmıyorum. Eminim herkesin CFO’luğa giden yolda farklı farklı hikayeleri olmuştur ve olacaktır. Dolayısıyla tek bir formülün, tek bir yolun olduğuna inanmıyorum ama bu benim şahsi fikrim. CFO olmak için hangi becerileri geliştirmek gerektiği belki önemli olabilir. Orada etkin olabilecek birkaç tane önemli faktör görüyorum.
Bir tanesi; mümkün mertebe CFO’luk çatısı altındaki fonksiyonların içine girip öğrenmek olabilir. Tek bir kanaldan gelmekten ziyade, işin başında daha 2-3 sene tecrübeli iken biraz rotasyona girince insanlar hem öğrenmeye daha açık oluyor hem de alınan risk biraz daha düşük oluyor. Ne kadar çok yükselirseniz rotasyon yapmanın riski de o kadar artabiliyor. Dolayısıyla kariyerin başında olan çalışanlarımız ve arkadaşlarımız için rotasyonu biraz açık tutup farklı departmanları tanımak, CFO çatısında birleşse dahi alttaki farklı departmanları tanımak bence çok büyük bir artı değer. Biraz Hazine’yi, biraz Muhasebe kısmını, biraz da Controlling’i görmek, bütçe planlamanın nasıl yapıldığını, diğer departmanlarla olan organizasyonun ve koordinasyonun nasıl olduğunu, bir fizibilite yatırım analizinin nasıl yapıldığını daha başladığınız dönemlerde, ilk yıllarda öğrenmek bence önemli bir artı değer katıyor.
Bunun haricinde kendinizde geliştirmeniz gereken yetiler söz konusu. Dediğim gibi meraklı olmak bence çok önemli çünkü ne kadar yukarı çıkarsanız, o kadar uzmanlıktan uzaklaşıp daha genel bir yaklaşıma sahip olmaya başlarsınız çünkü birçok şeyi kuşbakışı açısıyla görmeye başlıyorsunuz. Detaydan ziyade daha strateji tarafına kaymaya başlıyorsunuz. Stratejiyi doğru anlayıp anlamlandırabilmek için de daha genel bilgilere ihtiyacınız oluyor. Tek bir alanda bilginizin sınırlı kalmaması gerekiyor ve daha geniş bir alanda bilgi ihtiyacınız oluyor.
Dolayısıyla meraklı olup, soru sorup, diğer departmanların ne yaptığını görüp, onları anlamaya çalışarak bir şirketin nasıl yönetildiğini anlamaya çalışmanız lazım. Bir şirket büyük bir gemi gibi olduğu için onu bir şekilde farklı yönlere yönlendiriyoruz. Pazar şartlarına ve rakiplerin durumuna bakarak, kendi kaynaklarımızın durumuna ve neyi, ne kadar başarabileceğimizi bir şekilde çözerek yürütmeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmek için de çok Expert kalmayıp, birden fazla alana meraklı olarak az da olsa diğerlerinin ne iş yaptığını anlamak önemlidir çünkü onlar şirketin organizasyonu veya bir saatin içindeki çarklar gibi. Bunların hepsi beraber dönüyor. Birbirlerini dokunarak, birbirlerinden güç alarak dönüyor ve bu bir bütünü oluşturuyor. Dolayısıyla o kariyer yolunda giderken hepsinden az biraz anlamak gerekiyor. Bunu ne kadar erken yapmaya başlarsanız da, o kadar faydalı olacağını düşünüyorum çünkü ne kadar üst pozisyona geldiyseniz, rotasyon yapmanız daha da riskli olabiliyor. Birçok insan da o riski almaktan kaçınabiliyor ki bence bu heba olmuş bir fırsat. Ben önemli olarak bunları görüyorum.
Onun haricinde rakamlarla aramızın iyi olması, rakamları biraz seviyor olmanız lazım çünkü işin özünde analitik düşünme, stratejik düşünme yetileri ve rakamlarla rahat bir şekilde çalışabilmek var. Bunun yanı sıra kompleks olan konuları basite indirgeyebilmek de çok önemli bir yetenek. Arkadaşlarımız bunu geliştirmeye çalışırlarsa bu konuda çok fayda göreceklerine inanıyorum.
Bu soruya verilmiş 2 cevap daha var.