Program 2 senelik bir program ve 5 farklı bloktan oluşuyor. Programın ilk 6 ayı mağaza oryantasyonu diye geçiyor ve aday kendi bulunduğu ülkedeki bir mağazada 6 ay boyunca eğitim alıyor. Bu sürece mağazadan başlanıyor çünkü hem METRO’nun dinamiklerini daha iyi öğrenmesi hem de benim tabirimle METRO’nun kalbinde, müşteriye dokunduğumuz yerde bütün prosesleri ve işlemleri gözlemlemesi kişiye gerçekten METRO’nun kimliğini kazandırıyor. Aynı zamanda bu süreçte aday bir projeden sorumlu oluyor. İkinci 6 ayda aday kendi ülkesinin genel merkezinde çalışmaya başlıyor. Aslında burada mağazada uygulanan kararların alındığı yeri gözlemlemiş oluyor.
Öncelikle genel merkezde bütün departmanlarda bir oryantasyon, bir eğitim veriliyor ve bu süreç 2 ay sürüyor. Ardından aday merkezde sorumlu olduğu projeyi yönetiyor. Burada da yönettiği proje cross-functional bir proje oluyor veçeşitli departmanlarla çalışması gerekiyor.
Kendimden örnek verecek olursam ben hem sevkiyat hem de Satın Alma tarafını ilgilendiren ve onlarla etkileşimde olduğum bir projedeydim. Bu süreçte hem müşteri ziyaretleri yaptım hem mağaza ziyaretleri yaptım hem de tedarikçilerimizle görüştüm.
İkinci 6 aydan sonra 1 sene dolduğunda program tamamlanıyor ve aday uluslararası bir deneyim kazanmak, yöneticilik becerilerini yurtdışında da göstermek amacıyla 6 aylığına yurtdışına gidiyor. 6 aylık süreçte yine kişiye özel bir proje belirleniyor, kişi bu projeyi yönetmekle sorumlu oluyor. Burada da hem METRO Türkiye’yle diğer ülkeler arasındaki farklılıkları hem de farklı kültürlere nasıl adapte olabildiğini gözlemleme şansı buluyor. Ardından 3 aylık bir sürece geliyoruz. Bu süreçte bütün METRO Potentials adayları Almanya Düsseldorf’taki genel merkezimizde buluşuyor. Burada yine bir projeden sorumlu olunuyor ama artık METRO’yu biraz daha global açıdan gözlemleme fırsatı ve projenin daha kurumsal ayağında olma şansı elde ediliyor. Son olarak da son 3 ayda bütün METRO Potential’lar kendi ülkelerine geri dönüyor ve ekipleriyle beraber bir projeyi yönetmeye başlıyor.