METRO Türkiye'de yeni bir ürünün hayata geçme sürecini anlatabilir misiniz?
Berk Balata
Berk Balata
Kendi Markalarımız Ürün Yöneticisi, METRO Türkiye
Transkript

Bizim işimizin en büyük parçası yeni ürün geliştirmektir. Yeni ürünü geliştirirken uzun, zahmetli ve aynı zamanda çok keyifli bir sürecimiz var. Aslında tüm olay sıfırdan, bir fikir aşamasından başlıyor. Şeffaf bir şirket olduğumuz için de fikirler her yerden gelebiliyor. İnsan Kaynakları’ndan gelebilir, bizim departmandan gelebilir, Satın Alma Departmanlarından gelebilir, Pazarlama’dan gelebilir, müşteriden gelebilir, mağaza personeli dahi herkesten gelebilir.

Bir fikir çıktıktan sonra da biz ilgili Satın Alma Ekibi ve Kalite Ekibi’yle bir araya geliyoruz. Sonrasında o toplantıda nasıl bir ürün istediğimizi konuşuyoruz, ürünün tüm detayları o toplantıda çıkıyor. O ürünü nasıl bir kalitede istediğimizi, nasıl bir ambalajda olması gerektiğini, hedef müşterilerimizin kim olduğunu belirleyip bir projeye başlıyoruz.

Bizim buradaki görevimiz; ürün sıfırdan, fikir aşamasından rafa gelene kadar, tüketiciyle buluşana kadarki tüm süreci yönetmek, bu tüm süreci en iyi, en kısa sürede rafa getirmektir. Biz toplantıda ürüne karar verdikten sonra bir tadım aşamamız, ihale aşamamız ardından da bir tadım aşamamız oluyor.

Biliyorsunuzdur, Gastronometro diye bir platformumuz var. Gastronometro’da profesyonel Şefler çalışıyor. Eğer ürün gıdaysa Gastronometro’daki Şefler tadım yapıyor ve onların tadım sonuçlarına göre ürünlerde iyileştirme isteyebiliyoruz, ürünlerle ilerleme kararı verebiliyoruz veya ilerlememe kararı verebiliyoruz. Bu yüzden Gastronometro bizim departman için çok önemli unsurlardan bir tanesi çünkü onun rüzgarını alarak biz de kendi markalarımızın altında bu kadar başarılı olabiliyoruz.