Anlatsın
Giriş
Neden Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih ettiniz?
Ahmet Çınar
Ahmet Çınar
Optimizasyon Mühendisi, Solvoyo
Transkript
Ben Kayseri Fen Lisesi'nden mezunum. Orada yatılı okumuştum. Okulu bitirdikten sonra, 2006 yılında üniversiteye girdim. O yıl Türkiye'de yoğun bir tıp isteği oluştu, bu genelde ailelerin potansiyel ekonomik durumlarından kaynaklanıyor. Türkiye'de bu böyle bir eğilim oluyor. Ancak ben istemedim. Tıp, çok hoşuma gitmiyordu. Yani hoşuma gitmemesinin yanı sıra, sağlık sektörünün içerisinde bulunmak istemedim. Peki ne yapalım? Mühendis olacağız. Elektrik elektronik mühendisliği. Fakat bu mesleğin Türkiye'de yeterince bir karşılığını göremediğimi düşünüyorum. Elektrik elektronik mühendisliği, Türkiye’nin teknolojik seviyesinde tam olarak kullanılmıyor. Mezun olduktan sonra bunu daha da net bir şekilde gördüm; arkadaşlarımın çoğu savunma sanayisinde çalışıyor, bunun dışında pek bir yer yok. Dolayısıyla onlar da bizim gibi yaygın olarak yapılan işlere ya da bilgisayarcı arkadaşların yaptığı işlere kayıyorlar.

Şimdi bir mühendisi bir matematikçi veya fizikçiden ayıran temel özellik, bir model yaratması ve o modelin uygulanabilmesidir. Mesela bir "assignment" diye tanımladığımız bir problemimiz var; yani insanlara işler atama. Temelde sorun bu. Ancak belli insanlar belli işleri daha iyi yapabilirken, diğerleri de farklı işleri iyi yapıyor. Dolayısıyla onlara bir katsayı veriyoruz; örneğin, bu kişinin bu işi yapma yetkinliği 5 ise, diğerinin 1 olur. Bu sürecin kendisinde en iyi atamayı nasıl yaparız diye bir soru soruyoruz. Matematikçiler bu hesabı genelde çözerler; atama yapılır der ve konuyu kapatırlar. Ama bizim için bu atama nasıl yapılır? Bunu çözmek ve bir sonuç çıkarmak gerekmektedir. Çünkü bu problemler genelde optimizasyon problemleri olup, sonuçlarına ulaşmak zor olabiliyor. Biz buna merak ederiz. Mühendislik de böyle bir alan; yani bir işin niçininden çok, nasılı ile uğraşır. Dolayısıyla belli "approximations" ile gerçeği anlamaya değil, var olanın kendisini nasıl simüle ederiz, ona benzeriz ve nasıl sürdürürüz sorularının cevaplarını vermeye çalışır.

Endüstri mühendisliğinde de matematikten biraz bu şekilde faydalanıyoruz. Çıktığımda mutluydum. Mühendislik dünyasına girdiğimde belirsizlikler vardı ama çıktıktan sonra gerçekten mutlu oldum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 3 cevap daha var.