Bence aslında hem sivil toplum hem de girişimcilik, gerçekten ciddi büyüme potansiyeli olan ve ilginin arttığı alanlar. Bu iki alana mümkün olduğunca başvurulmasını öneririm. Yani, ne oluyor, ne bitiyor, bir görsünler. Dışarıdan cazip gelebilir, fakat içine girdiklerinde kendilerine uygun bulmayabilirler. Ama bence mezun olup da sevmedikleri bir işe başlamadan önce bu alanları denemeleri, hatta başladıklarında da devam etmeleri önemli. Bu tür çalışmalarda yer almak, insanın hayatını dönüştürücü bir etkiye sahip olabilir.
Ben de üniversitedeyken kulüplerde yer aldım; lisede de kulüplerde aktif oldum. Ancak, başka okullardaki kurumlarla işbirliği yapmak ve okul dışındaki süreçleri takip etmek çok motive edici olabilir. Girişimciliğe ise oldukça ilginç bir ilgi var. Soru işaretleri var; inovasyonun ticarete dönüşmesiyle ilgili algılar çok dağınık ve karışık. Gerçekten bir göz atmakta fayda var. Eğer ilgileniyorsanız, içerisinde sizi çekebilecek yönler bulabilirsiniz; kendinizi kurtaramayabilirsiniz, benim gibi.
Bence mutlaka bir deneme sürecine girin derim. Bazen herkes, bir diğerine merak edebilir. Benimle tanışmak istiyor olabilirler ya da başka insanlarla tanışmaya çekiniyor olabilirler. Ancak şu dönem bunun dönemi değil; istedikleri takdirde herkesle ulaşabilirler. Bir mail atmaları yeter. İnsanlar gerçekten diğerlerinin cevaplarına artık daha hızlı dönüyor. Yani bekletmiyorlar. Teknolojinin bu kadar iyi kullanılması, bilgi erişimini desteklemek için çok önemli bir avantaj sağlıyor. O yüzden neye merak ediyorsanız, bunu yapın. Ben bazı şeylere çekiniyordum; fakat hiç gerek yokmuş. İnsan ne bileyim, kendini her zaman genç hissediyor ve "Acaba yeterli değil miyim?" gibi bazı soru işaretleri olabiliyor. Hiç önemli değil. Bence en önemlisi denemek; yani hiçbir zaman denemekten vazgeçmemek gerekiyor.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.