Anlatsın
Giriş

Chief Operating Officer ne iş yapar? Chief Operating Officer olarak görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

Nilüfer Durak
Nilüfer Durak
Chief Operating Officer, Solvoyo
Transkript
Şimdi benim pozisyonum Chief Operating Officer (COO). En basit anlamda COO, her gün trenlerin zamanında kalkmasını sağlıyor. Çünkü burası bir yazılım şirketi; teknik açıdan roller gayet iyi tanımlanmış. Hem yazılım tarafında bilgisayar mühendisleri çalışıyor hem de modelleme tarafında endüstri mühendisleri. Diğer tarafta ise, bir işletmeyi müşterilerine servis verebilmesi için insan kaynağını ve tedarikçilerini yönetmesi, söz verdiği işlerin zamanında bitirilmesi için gereken her şeyi CEO yapıyor. Dolayısıyla CEO'nun birçok sorumluluğu var. Baktığınızda teknik konular haricindeki bütün alanlar benim alanım.

Operasyon, insan kaynakları, finans, muhasebe, hukuk, satış ve pazarlama gibi konulardan sorumluyum. Eğer her şeyi yapan işletmeci olarak bakarsanız, o ben oluyorum. Önceliklerim arasında müşteri yönetimi, yani "account management" dediğimiz olay, müşterilerin iyi yönetilmesi, onların beklentilerinin karşılanması ve onlara hizmetin düzgün bir şekilde verilmesi bulunuyor. Burada özellikle vurgulamak istediğim bir şey var. Biz bir yazılım şirketi olarak geleneksel bir model izlemiyoruz; yazılımı servis olarak satıyoruz ("Software as a Service"). Bu ne demek? Biz yazılımı bir kere satıp ortadan kaybolmuyoruz; yazılımı kiralıyoruz. Bu nedenle, her ay bir ücret aldığımız için müşterimizi her ay mutlu etmek zorundayız. Eğer bir müşteri bizden memnun kalmazsa, bizimle olan ilişkisini kesebilir. Dolayısıyla, bir "Software as a Service" şirketinde CEO'nun en önemli önceliklerinden biri, müşteri memnuniyeti ve müşteri yönetimi fonksiyonunun şirket içinde gerçekten olgun bir hale gelmesidir. Ayrıca, iç yapının sağlıklı bir şekilde kurulması gerekiyor. Bu nedenle, buna çok vaktimi harcıyorum. Kontrat yönetimi, toplantı yönetimi ve geliştirmeler bu sürecin bir parçası.

Düşünün ki, Türkiye açısından bakacak olursak; dört kıtada iş yapıyoruz. Türkiye pazarında müşterilerimiz arasında Vestel ve Şişecam gibi büyük firmalar var. Bu kurumlara hizmet verirken sürekli değişen iş dinamiklerine paralel bir şekilde, modellerimizin de dinamik bir şekilde gelişmesi gerekiyor. Dolayısıyla, biz hiçbir şeyi durağan yapmıyoruz. Bir şey satıp sonra uyumuyoruz; verilen hizmet, müşterinin dinamiklerine göre bizim de içeride geliştirme yapmamızı gerektiriyor.

İkinci önceliğim ise satış. Biz, büyüme aşamasında bir startup'ız. Dolayısıyla, bizim için satış, satış, satış. "Sat, sat, sat" demek istiyorum. Bu, sadece CEO'nun ya da satış ekibinin görevi değil; bu, en genel çalışanımız için de geçerli. Her gittiğiniz yerde fırsatlar satmak önemlidir. Bu fırsatların nereden geleceğini bilemezsiniz; bir çalışanımızdan gelebilir ya da bir müşteriyle yapılan bir görüşme sırasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle satış benim en önemli odaklarımdan biri.

Üçüncü en önemli odaklarımdan biri ise insan kaynağı yönetimidir. Çünkü biz, insan kaynağı kalitesi kadar kaliteli bir şirketiz. Teknoloji önemlidir, ama o teknolojiyi uygulayan insanlar da kritik bir role sahiptir. O teknolojiyi nasıl müşterilerimize aktaracağımızı ve onlara nasıl bir katma değer yaratacağımızı belirleyen insanlar, doğru insan kaynaklarıdır. Dolayısıyla, insan kaynakları seçimi ve geliştirilmesi konusunda, organizasyon yapısı içinde bunları oturtma konusunda on beş aydır buradayım. Çok da eski değilim ama elimden geldiğince emek harcıyorum.

Diğer yandan, her gün faturalardan tutun da, her iş kolunun gerektirdiği işlemlere kadar birçok sorumluluğum var. Bir de Ar-Ge şirketi olduğumuz için TÜBİTAK ve diğer kurumlar tarafından desteklenen bir şirketiz. Dolayısıyla ciddi bir hibe portföyümüz var ve onun yönetimi de benden sorumlu. Ekibimle birlikte bu konular üzerinde de çok emek harcıyorum; haftada on beş saat çalışarak bunları hallediyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.