Danışman olmak için bazı ortak özellikler vardır. Bu, A firması ya da B firmasında çok değişmez. Mesela, problem çözme kabiliyeti olan, ve esasında şöyle başlayalım: problem çözme isteği olan ve bu konuda kabiliyetini geliştirmek isteyen bir insan olmanız gerekir. Bunu istemeyen bir insan danışman olamaz. Bizim şirketimiz ya da başka bir şirkette bu durum böyledir.
İkincisi, güçlü bir iletişime sahip olmanız önemlidir. Bu ne demek? Karşı tarafla empati kurabilen, onların sıkıntılarını dinleyip anlayan, gereksiz şeyleri süzen, önemli problemlere odaklanan biri olmalısınız. Bence üçüncüsü, önceliklendirmeyi bilen bir insan olmanızdır. Bir danışman, bir firmanın bütün problemlerini çözemez. Bir firmaya gittiğinizde, projenin içerisindeki en önemli konulara odaklanmanız ve odaklanmadan önce de icra kurulunu buna ikna etmeniz gerekir. Eğer her problemi çözmeye çalışırsanız, daha etkisiz bir danışman olursunuz.
Şimdi, bunları iyi yapabilen bir insansanız, bence danışmanlık alanında iyi bir adım atmış oluyorsunuz. Bunun haricinde, danışmanlıkta şöyle bir konu var: Danışmanlık, esasında biraz çalışmayı seven birinin mesleğidir. Çok çalışırsanız çok iyi danışman olursunuz diyemem; çünkü önemli olan akıllı çalışmak ve bu özelliklere sahip olmaktır. Ancak danışmanlıkta az çalışmak mümkün değildir. Eğer az çalışmayı seven bir insansanız, muhtemelen danışmanlıkta zorlanacağınızı tahmin ediyorum.
En sonuncusu da, gezmeyi ve değişikliği seven biri olmanızdır. Bir gün perakende sektöründe, ertesi gün enerji sektöründe çalışma esnekliğini gösterebilecek bir insansanız, bence danışmanlıkta çok başarılı olursunuz. Öyle düşünüyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.