Anlatsın
Giriş

Neden Elektrik Bölümü?

1 Cevap

Neden mi:
Elektrik elektronik muhendisligini yazmayi dusundum, gazi universitesi, son anda kararimi degistirdim, nedenini kararini degistirmemis arkadasim Onur Gulbahce cok guzel anlatmis:
Bundan tam 5 yıl önce İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’ni kazandım. Tercih döneminde gerek lisedeki öğretmenlerin gerekse çevrenin yanlış yönlendirmesiyle, Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu olan birisinin hem elektrik hemde elektronik mühendisi olabileceğini düşünerekten, 24 tercihimim hepsini “elektrik elektronik mühendisliği” ile doldurdum. Aklımdan hep yurt dışında “Güç Mühendisi” olarak tabir edilen bir bölümde okumak geçiyordu. Türkiye’de bulunan bütün Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümleri gibi, mezun olduğum hatta birincilikle bitirdiğim İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği de haberleşme ve elektronik ağırlıklı olduğu için okuldan mezun olduğumda kendimi tam anlamıyla bir elektrik mühendisi olarak göremedim. Koyu bir elektrik mühendisi olmak ve bu alanda akademik olarak ilerlemek için geçtiğimiz eylül ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildim. Hala İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak faaliyet göstermekteyim.
Elektrik mühendisliğine dair birşeyler söylemek gerekirse; Türkiye’de ve dünyada pek çok güç mühendisine ihtiyaç var. Hepimizin bildiği gibi nufusumuz ve sanayi alandaki gelişmelerimiz her geçen gün artmakta. Bu yüzden enerji ihtiyacımız da artmakta, mevcut enerji kaynaklarımız da azalmaktadır. Buna ek olarak kullandığımız elektrik enerjisinin kalitesi de düşmektedir. Mevcut olan elektrik enerjisini daha kaliteli hale getirmek, alternatif enerji kaynakları ile desteklemek elektrik mühendislerinin üzerinde düşündüğü konular arasındadır. Ayrıca elektrikli araçlar için kullanılacak olan yüksek verimli piller, elektrik makinaları, bu makinaların kontrol algoritmaları ve sürüş teknikleri de yine elektrik mühendislerinin çalıştığı alanlardır. Çalışılan alanlar elbette bu kadarla sınırlı değil. Elektrik mühendislerinin çözmesi gereken hala pek çok problem var.
Elektrik mühendisliğini seçtiğimizde elektronikten yada haberleşmeden tam anlamıyla kopmanız mümkün değil. Artık bütün disiplinler iç içe geçmiş durumda. Teknoloji ve katma değer üretmek için farklı disiplinlere yabancı olmamak gerekiyor.
Elektrik mühendisliğini seçecek arkadaşlar elektroniğe de ilgi duyuyor olabilir.Elektrik mühendisliğinin altında güç elektroniği diye tabir ettiğimiz bir dal mevcut. O yüzden gönül rahatlığı ile elektrik mühendisliği yazabilirler.
Üniversiteye yeni girecek ve elektrik elektronik mühendisliği tercihi yapacak olan arkadaşlarımız ilk olarak elektrik ya da elektronik mühendisliği alanlarından hangisinde ilerleyeceğine karar vermeli. Karar verirken idealist davranmak süphesiz çok iyi ama biraz da realist olmak gerek.