Anlatsın
Giriş

Güncel verilerine göre devletteki zootekni maaşları 3.500 – 5.000 TL arasındadır. Ancak kıdem ve özel durumlara göre maaşlar farklılık gösterebilmektedir.


Özel sektörde ise maaşlar asgari ücretten başlar. Zooteknistin tecrübesine ve başarısına göre artış gösterir. İyi çiftliklerde çalışan başarılı zootekni mühendislerinin maaşları 10.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. 

Zootekni mezunu ne iş yapar ve neden zootekni bölümü kısmında açıkladım

Hayvanları seviyorsanız, kendi işinizi kurmak istiyorsanız, bilinçli ve bilimsel hayvancılık yapmak istiyorsanız, başkalarına bilgi ve tecrübe olarak danışmanlık yaparak katkı yapmak istiyorsanız, Zootekni alanında bilim adamı olmak istiyorsanız, öğretim üyesi olmak istiyorsanız, yada tarım bakanlığı veya diğer tarımla ilgili kurumlarda görev almak istiyorsanız vs vs Zootekni Bölümünü okumalısınız.

Sayısal puan ile alınıyor. Üniversitelere göre taban puan değişiyor. Her yıl değişmekle birlikte 200 puan ve üzeri sayısal puanla girilebiliyor. Dersler teorik olarak ezber gerektirmektedir. Sayısal hesaplamalar bulunmaktadır. Örneğin genetik, istatistik, ıslah, rasyon hesaplama matematik bilgisi, gerektiriyor. Yem analizleri kimya bilgisi gerektiriyor. Yem bitkilerinin isimleri, anatomik terimler , metabolizma ve hastalık terimleri veya zootekni terimleri latince olduğundan öğreninceye kadar tekrarlanmalıdır..


Hayvanları seven, ilgi duyan ahır kokusundan tiksinmeyen, bazen üzerine dışkı sıçrayabilir, hayvanlar tekme atabilir, ıslak zeminden dolayı düşme kayma olabilir, hayvan saldırısına uğrayabilir, dikkatli davranılmazsa sakatlık oluşabilir. Bunlara dikkatli olmak ve tedbir almak gerekir.

Diğer bölümlerden alınan Ortak ve genel dersler var onların dışında sığır yetiştiriciliği, koyunculuk, arıcılık, kanatlı hayvan yetiştirme, hayvan ıslahı, hayvan besleme, yemler bilgisi ve teknolojisi, hayvan davranşları, organik hayvancılık, vb. Buraya yazmakla bitmez. Şu linkten bakabilirsiniz.


https://obs.atauni.edu.tr/moduller/dbp/eobs/birimDetay/1172/Zootekni%20Program%C4%B1%20(1172)?


Her fakültenin lisans programı farklı olabiliyor. Bu üniversitelerin web sitelerine girerek ders içeriklerini görebilirsiniz. Zootekni bölümübulunan üniversiteler aşağıdadır.


EGE ÜNİVERSİTESİZootekni


ANKARA ÜNİVERSİTESİZootekni


BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİZootekni


ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİZootekni


SELÇUK ÜNİVERSİTESİZootekni


AKDENİZ ÜNİVERSİTESİZootekni


ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİZootekni


ATATÜRK ÜNİVERSİTESİZootekni


AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİZootekni


ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİZootekni


DİCLE ÜNİVERSİTESİZootekni


EGE ÜNİVERSİTESİZootekni (KKTC Uyruklu)


ERCİYES ÜNİVERSİTESİZootekni


KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİZootekni


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİZootekni


TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİZootekni


UŞAK ÜNİVERSİTESİZootekni


VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİZootekni

Zootekni Bölümü mezunları, son yıllarda ülkemizdeki hayvancılıkta yaşanan değişiminde etkisi ile özellikle kamu sektörü dışında faaliyet gösteren hayvancılık sektörlerinde rahatlıkla iş bulma imkânına sahiptirler. 


Bu sektörlerden bazıları; 


süt sığırı işletmeleri, besi sığırı işletmeleri, tavukçuluk işletmeleri (broiler ve yumurtacı işletmeler), devekuşu, bıldırcın ve diğer kanatlı yetiştiriciliği yapan işletmeler ve arıcılık, işletmeleri 


Yem fabrikaları, SEK, EBK, Ziraat Bankası, TAGEM, TİGEM, hayvansal gıda işleyen işletmeler, süt fabrikaları, mandıralar, olarak sayılabilir. Piyasanın zooteknistlere talebi yıllar içinde dalgalanmalar göstermesine rağmen genelde süreklilik arz etmektedir. Zootekni Bölümünü dört yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler Zooteknist Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olmaktadırlar.


Zootekni Bölümünü mezunları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve bağlı kurumlarında, tarımsal araştırma kurumlarında, tarımsal kooperatiflerde, tarımla ilgili bankalar ve belediyelerin yanı sıra tarımsal üretim, ithalat ve ihracat işleri ile uğraşan özel kuruluşlarda çalışma imkanına sahiptirler. 


Son yıllarda bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz tavukçuluk, süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde, yem fabrikalarında, özel yem analiz laboratuarlarında, yem katkı maddeleri pazarlayan yerli ve yabancı özel firmalarda çalışabilmektedir. 


Diğer yandan zooteknistler özel çiftlik kurarak kendi çiftliklerini de başarı ile yönetmektedirler. 


Bu sahada akademik ilerleme sağlamak isteyen mezunlarımız değişik üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisansüstü eğitime yönelmekte ve başarılı olanlar akademik kadrolara da geçebilmektedir.


ZOOTEKNİ ALANINDA YETİŞEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ;


Ziraat fakülteleri, Meslek yükseokulları vb üniversitelerin ilgili bölümlerinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olarak girebilir ve kariyer yapabilirler


  • Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığında,
  • Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına bağlı araştırma çiftliklerde,
  • Araştırma merkezlerinde ve özel çiftliklerde,
  • Yem fabrika ve laboratuarlarında,
  • Damızlık sığır yetiştiricileri birlikleri, damızlık koyun ve keçi yetiştirme birliklerinde,
  • Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri,
  • Tarım kredi kooperatifleri,
  • Devlet planlama teşkilatı,
  • Devlet istatistik enstitüsü,
  • Hazine ve dış ticaret müsteşarlığı,
  • Milli prodüktivite merkezi,
  • İhracatı geliştirme merkezi,
  • Ticaret odaları,
  • Ticaret borsaları,
  • Sanayi odaları,
  • İhracatçı birlikleri,
  • Tarımsal ilaç, gübre, yem ve tohumluk üretimi ve pazarlamasını yapan firmalar,
  • Tarım ürünleri dış ticareti yapan firmalarda çalışabilirler ve
  • Kendileri özel çiftlik kurabilirler.