Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümünde 1. sınıfı bitirdim. İlk seneki deneyimlerim ile bu soruyu cevaplayacağım.


Öncelikle okulumuz Edebiyat Fakültesinde yer alan 2014 yılında kurulmuş Türkçe bir bölümdür. Bu nedenle Akdeniz Psikolojiyi gelişmekte ve adını duyurmakta olan bir bölüm olarak nitelendirebilirim. Bundan 9-10 yıl sonra bir Hacettepe Psikoloji bir Ankara Psikoloji gibi adından söz ettirecektir. Bu nedenle sıralamasının da mezunlarının geldiği yerler açısından da ileride çok daha yüksek konumlarda olacaktır.


Akademik kadrosunda profesör bulundurmamasına rağmen psikolojinin temel alt dallarının her birinde uzmanlaşmış akademisyenler bulundurması nedeniyle akademik kadronun güçlü olduğunu söyleyebilirim. Buna ek olarak, bir akademisyeni iyi bir hoca olarak nitelendirmemizi sağlayan şeyin öğrencisiyle kurduğu iletişim olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan değerlendirdiğimizde bölümümüz çok iyi bir kadroya sahiptir. Sorduğunuz her soruyu içtenlikle ve en iyi biçimde açıklayan, soru sorarken çekinmediğiniz, anlamadığınız bir nokta olduğunda size tekrar tekrar anlatan hocalarımız var. 


Dersler genelde dersin içinde aktif olduğunuz bir biçimde işleniyor. Hoca size zaman zaman bir soru soruyor, sınıftan 5-6 farklı cevap aldıktan sonra konuyla ilgili gerekli açıklamayı yapıyor. Bu size dersi daha iyi kavramanızda yardım eden bir nokta. Genelde slaytlarını paylaşmadıkları için derste not tutmanız çok önemli. Fakat sınavlarda çoğu hoca çok zorlayıp nottan kısan hocalar değiller bu da sizin derse ilginizi arttırıyor aslında. Devamsızlık hakkınız bir dönemde 4 ders. Yine de devamsızlık hakkınızı kullanmamanız sizin için en iyisi olacaktır, çünkü derste öğrenmediğiniz bir şeyi kitaptan öğrenmek için çok daha fazla vakit harcamanız gerekiyor.


İlk sene psikoloji açısından alan dersi olarak sadece istatistik ve psikolojiye giriş dersleri alıyorsunuz. Bunun dışında sosyoloji, felsefe, antropoloji gibi diğer sosyal bilimlerin derslerini görüyorsunuz ve türkçe ile tarih gibi tüm birinci sınıflarda zorunlu olan alan dışı dersleri alıyorsunuz. Çoğu okul istatistik dersini ileriki senelerde veriyor. Ama ilk yıl bu dersi almanızın çok daha faydalı olduğu kanısındayım, çünkü size psikolojiye bilimsel bir gözle bakmayı öğreten bir ders ve daha ilk yıldan kendinizi bir bilim dalının içinde hissediyorsunuz.


Bölümümüze bağlı bir adet labarotuvarımız var. Burada 3-4. sınıflar arasında Deneysel Psikolojide uzmanlaşmak isteyen kişiler çalışmalar yapıyor. İsteğinize bağlı olarak bu deneylere denek olarak katılabilirsiniz ama deney yapan ekibe girmek için 3 veya 4. sınıf olmalısınız. Diğer alanlarda uzmanlaşmak isteyenler de ilgili akademisyen ile birlikte çalışmalar yürütebiliyor. Zaman zaman yaptıkları çalışmalarda gönüllü olmak isteyen biz alt sınıflar ile de anketlerini paylaşarak veri topluyorlar. 


Bölümümüz erasmus olanakları konusunda fazla bilgim yok, bunlara bölümün sitesinden erişebilirsiniz.


Özetle, Akdeniz Psikoloji'yi yazmak isteyenlere gönül rahatlığıyla yazabileceklerini söylemek isterim. Kazanacak olan arkadaşları da şimdiden tebrik ediyorum.

Bir kız olarak kızlar için ve kalmakta olduğum KYK yurdu için yorum yapmam gerekirse; kykda rahat edemem düşüncesine aldırmayın derim. Okulun güneydeki çıkış kapılarının yakınında kalan, biri 3 biri 2 bloktan oluşan, aynı bahçe içinde iki farklı yurdumuz bulunuyor. Edebiyat, Eğitim Fakülteleri ve Yabancı Diller MYÖ'nün arkasında kalıyor. 


KYK'nın tek sorunu gece giriş saatinin 11 olması. akşam 11 ve sabah 6 arasında yurda giriş çıkış yasak. 11'den sonra girmeniz durumunda tutanak imzalıyorsunuz ve tutanak sayısı 3'ü geçtiğinde yurttan atılabilirsiniz. Fakat başka bir yerde kalacaksanız sistemden izin almanız gerekiyor ve bu durumda gece girmek zorunda kalmıyorsunuz. İzin hakkınız 70 gün ve buna hafta sonları ve tatiller dahil değil. İzin hakkınız fazlasıyla yeterli bu nedenle.


Yurdun olanaklarına gelirsek odalar dörder kişilik. 1+1 formunda, dört köşesinde dört farklı bazanın bulunduğu ve mini buzdolabının olduğu yatak odası; koridor şeklinde bir uzunluğu olan diğer odada da ayakkabı dolabı, herkesin kendi dolapları (bu dolapların küçük olması tek sıkıntı), üç tarafı kapalı ceket asmak ve valizlerimizi koymak için kullandığımız bir bölme, yanında uzun bir çalışma masası ve masanın üzerindeki duvarda herkesin ayrı kitaplığı bulunuyor. Banyo ve tuvalet ayrı ayrı odanın içinde bulunuyor. Lavabonun üzerindeki aynanın iki yanında da yine bakım eşyalarımızı koyduğumuz kapaklı küçük birer dolap var.


Yemek olanaklarına gelirsek iki farklı yurdun iki farklı yemekhanesi var. Kahvaltılarda son saate ve akşam yemeğinde de 8-9 civarına kalmadığınız sürece çok sıra beklemiyorsunuz. Devlet tüm KYKlara ortak olarak kahvaltıda 4 akşam yemeğinde 9,5 lira hak veriyor. Kahvaltıda bu fiyat genel olarak size yetecektir. Domates, peynir, çeyrek ekmek, salatalık, çay ve bir yumurta aldığınızda tam geliyordu diye hatırlıyorum. Akşam yemeğinde ise tatlı veya cacık yoğurt gibi bir şey almak istediğinizde yetmeyebiliyor. Yemeğin 9,5 liradan fazla geldiği durumlarda üzerini siz ödüyorsunuz. Yemekhanelerde bir de tost olanağı var. Kahvaltılık almak istemezseniz tost alabiliyorsunuz. Önceden akşam yemekleri için de pizza veya hamburger alabiliyorduk ama şimdi o uygulama kalktı, kantinden hamburger almak istediğinizde kendiniz ödüyorsunuz. Bunun dışında kantinde çoğu bisküvi, cips, çikolata türünü bulabilirsiniz. Yemekhane kahvaltıda hafta içi 7-12 hafta sonu 7-12.30 arasında açık. Akşam yemeği de 4-10.30 arasında açık oluyor. Kantini ise saati değişmekle birlikte daha uzun süreye kadar kadar açık tutuyorlar. 


Yurdun giriş saati en son 11 demiştik. Fakat gece istediğiniz saatte odanızdan bahçeye çıkabiliyorsunuz, hava almak veya sigara içmek için. Bloktan çıkma konusunda bi kısıtlama yok.


Oda arkadaşlarınızla iyi anlaştığınız sürece KYK'da bir sorun yaşamazsınız. Şimdiden Akdeniz Üniversitesini kazanacak arkadaşlara başarılar dilerim.

Havanın sıcaklığı ve ulaşım konusu haricinde sevmediğim bir özelliği yok. Bunlar da hiç mühim şeyler değil zaten, verdiği güzel şeylerin yanında bir hiç oluyor.