Eğer okulu tercih etmeyi düşünüpte bu yazıları okuyan birisine ulaşıyorsam şayet, bu şehir herkese göre değil öncelikle onu söylemeliyim.
Ben artvindeyken bazen kendimi o kadar salak, yetersiz ve çaresiz hissediyorum ki... Artvine gelmeden evvel farklı konulara ilgi duyan ve kendini ilgi alanları yönünden besleyebilen, okuyan ve okuduğundan keyif alan bir insandım. Artvin Çoruh, maalesef "çoğu zaman" bana şunu dedirtmiyor; "bu okul beni gerçekten çok geliştirdi daha evvel bilmediğim şeyleri öğrendim." Derslerde genelde hocaların seviyeyi de baz alarak öğretmek maksadı ile bahsettikleri şeylerin genelini zaten oraya gelmeden evvel kendim kendi imkanlarımla öğrenmiştim. Bu husus beni çok üzüyor mesela her seferinde... Ama hiç mi bir şey öğrenmedim? Divan edebiyatini sevdim bölümümün derslerinde olmasından dolayı... (ki şunu da söyleyeyim ki 2 seneyi geride bırakıp 3.seneye geldim yani hâlâ iki senem daha var) ama muhtemelen hangi üniversiteye gidersem gideyim zaten sevecektim... Çünkü zaten ilgi duyardım, yakından tanıma fırsatı buldum bölümüm aracılığıyla ve artvine nasip oldu bu. Ayriyeten çocuk edebiyatı çok ilgimi çekmeye başladı, daha evvel bilgim olmayan bir alandı ama pek tabi bu da yine bölümüm ve bölüm hocalarım ile ilgili olan bir konu.
Okuldaki hocalar inanılmaz derecede özverili aslında. Hepsi öğrencilere bir şeyler katmak, onları zenginleştirmek ve ufuklarını genişletmek için can atıyorlar... Öğrencilerin çoğunun o taraklarda bezi olmadığını söylemeliyim. Bir çoğu Allah'a emanet yaşıyor, bazen ben de onlara dönüşüyorum işin kötü yanı ve bu beni üzüyor. Çevremde keşke kendini geliştirmek için çabalayan insanlar olsaydı diye çok iç geçirdim ama suçu kimseye atmanın da bir alemi yok. Artvin kendini geliştirebilmen için de, çürütmen için de çok müsait bir şehir.
Öğrencilerin hepsinde bir ikilem var sevip nefret etmeye dair. İkisini de bünyemizde barındırıyoruz şehre dair.
Gelip, görüp, yaşayıp anlayabileceğin bir sehir ve okul burası. Küçük şehirlerden gelen insanların tatmin olabileceğini sanmıyorum, arayışlarının daha farklı olduğunu düşündüğüm için... Yani asla İstanbul değil burası. Avmler, dükkanlar, gelişmiş yerler ne bileyim aklınıza gelmeyecek türlü görüntüler... Burada yok. Ama doğal güzelliği var, kucak açanı sarıp sarmalıyor. Büyük şehrin temposundan, gürültüsünden, binalarından ve kalabalığından sıkılan insanların burada aradıklarını bulabileceklerini düşünüyorum. Ben üniversite sınavına calisiyorken "ruhum dağ aşeriyor" derdim... Geldim, her yar dağ:) ama sadece dağdan ibaret değil, çoruhu şehrin hangi ucuna giderseniz gidin görüyorsunuz ve bu insanı (en azından beni) büyüleyip mutlu ediyor. Ben artvini doğası için sevdim. Gezilecek çok fazla yeri ve çok imkanı var...
İleride okuyacağınız bölüm üzerinden devlet memuriyeti düşünüyorsanız, 2-4 yıllık bir tatil için gelin derim. Ama özel sektörde iş bulmaya yönelik bir bölümünüz varsa ve puanınız da iyiyse, sizi gelişmeniz için zorlayan okullara gidin. Yukarıda da dedim, Artvin sahiden kişisel gelişim için çok müsait ama aynı şekilde çürümek için de... Çünkü etrafınızdakiler size gelişmeniz açısından örnek olmayacak ve sizi harekete geçirmeyecek. Kendi çabanıza bağlı her şey... Güdülmeye de karşıyımdır esasında ama bu onun gibi bir şey değil. Keşke Artvin'de "etrafimdaki insanlar beni geliştirecek potansiyele sahip değil" diye ağlayacağıma, başka bir yerde "etrafımdaki herkes çok şey biliyor, ben bilmiyorum, benim de onlar gibi olmam lazım" diye ağlasaydım. Keşke cevremdekilerin alçağında olmak bana eksik hissettirseydi, dengimi veya bildiğim konular üzerinden sohbet edebilecek birini bulamamak değil :)
Merkezdeki kampüs için konuşuyorum... Bölgede şuan için 3 adet kız KYK yurdu var... Bir tane de erkek kyk yurdu var ama bloklara ayrıldığı için birden fazla binaya ve fazlaca yatak kapasitesine sahip. Bu yurtlardan (hem kız hem de erkek olanları için) hem ranzalı, hem de bazalı olan yurtlar mevcut. Şuan için en yüksek kız yurdu fiyatı 250 lira civarındaydı sanırım... 3 kişilik ve odada banyo-tuvalet gibi imkanların bulundugu bir yurt. Yurdun avantajları düştükçe fiyatları da düşüyor. Erkek yurtları daha uygun fiyat olarak. Ayriyeten çevrede özel yurtlar ve apartlar mevcut onlar da 600 liradan başlıyor bildiğim kadarıyla. Müftülüğün vs size sağladığı yer imkanları varmış ama herhalde araya aracı girmesi gerek, benim hiç haberim olmadı bu tür şeylerden...
Ev durumuna gelirsek... Merkezdeki Seyitler köyü civarında 500 lira civarı güzel evler bulunuyordu. Çarşıdaki evler daha pahalı net bir şey söyleyemem ama 800 liraya da ev gördüm, bin liraya da... Dediklerimin hepsi oda sayısı fazla olan evlerdi bu arada. 2-3 oda, 1 salon şeklinde... Onun haricinde 6 tane odası olan evi de yurttan arkadaşlarımın tuttuğunu hatırlıyorum. Ev arkadaşı bulduğunuz takdirde evde yaşaması çokta zor olmayan bir şehir... Genelde öğrenciler ev yok, ev bulamıyoruz diye şikayet ediyor; ben hep kykdaydım o yüzden sahiden böyle mi bilemem ama ne zaman arkadaslarim için ev bulmaya çalışsam her seferinde buldum. İtiraf sayfaları ev bulma konusunda işinizi kolaylaştırır. Zaten merkezde emlakçı dükkanı da görmedim. Sorup soruşturarak ev bulunuyor galiba...
yemek yenecek çok yer yok ama nereden geldiğinize de bağlı. büyük bir şehirden geldiyseniz sizi kesmez, merkezde burger king bile yok:D ama çarşıda bir dönerci var benvanlar diye:D o hem çok lezzetli, hem de doyurucu... akşam 5ten sonra kalmazdı döneri öyle kapış kapış giderdi. diğer yerlerde tavuk döner 10 liradan başlıyordu. bu yüzden de olabilir:D dolmuş 1,75ti, otobüs 1,50 filandı sanırım. ama ilçelere seyahat tuzluydu. 1 saatlik yollar 20 lira öğrenciye. konaklama hakkında... geçen gün muğlada okuyan bir kaç insanla iletişime geçtim ve eşyalı 1+1 evler 1000 liradan başlıyormuş... orayla kıyaslayınca çok uygun ev fiyatları. 500e 600e bilmem kaç odalı ev tuttukları hakkında konuşurlarken duyardım bazen birilerini. o sırada fazla gelirdi bana kyk yurduna 200 kadar verdiğim için ama arkadaşlarla kirayı bölüştüğünüzde yurttan dahi ucuza gelebiliyor kira. ama diğer giderleri de unutmamak lazım. kyk yurdu herkese çıkmıyor. bir müddet yedeklerde kalmanız muhtemel. 3 yurdu var merkezin. biri çarşıda, biri seyitlerde(dağın bir yakası), biri de iskebede(bu da dağın diğer yakası) yaklaşık 1000 kişi kadar yer vardı herhalde kızlar için. erkekler içinde aynı şekilde diye düşünüyorum. erkeklerin bütün yurtları çarşıya çıkan yol üzerindeydi. zaten tek bir yurt var o da blok blok ayrılmış. işte efendime söyleyeyim başka... çarşıdaki yurt kapatıldı. okulun oraya yeni bir kız yurdu yapılıyormuş. ama endişelenmeyin. tüm merkez birbirine 10 dakika filan uzaklıkta:D bir ucundan bir ucu 15dk sürüyordur en fazla araçla.
Merkez kampüslerde bir bölüm kazandıysanız; hopaya mesafe olarak 1 saat, en son öğrenci 20 lira olmuştu ulaşım ücreti olarak... (ulaşım bedelleri pahalı olduğundan dolayı sevmiyorum ama otostop çekmek için gayet güvenilir bir şehir) yusufelinde rafting yapabiliyorsunuz yol yine 1 saat kadar sürüyor. ama okuldaki öğrencilerin bir çoğu bundan bihaberdir. şavşat karagöl 2 saatten daha fazla sürüyor ve bildiğim kadarıyla Karagöle servis kalkmıyor ama turlar düzenleniyor. okuldaki turları kovalayın. 10 liraya bile güzel gezilere katılanlar oldu. 50 liraya bir hayli yeri gezmiştik bir tur sayesinde. gürcistanın batum şehrine, hopaya geçtikten sonra çok yakın. en son 15 liraya girebiliyordunuz şehre sadece kimliğinizle; pasaport ve vize gerektirmeden... ve batumda cidden başka bir ülkede olduğunuzu hissediyorsunuz. her ne kadar belli başlı yerlerinde türk kaynıyor olsada:) ayriyeten Artvinde şehrin merkezine yakın bir kayak merkezi var... bunlardan neden bahsettim? çünkü merkezde geçireceğiniz zaman diliminde, hele de kış gelince yaşadığınız hayattan zaman zaman nefret edeceksiniz. şehirdeki öğrencilerin yarısı kafelere gitmek dışında başka bir şey yapmadığından, artvine karşı nefret nağraları atacak... onlardan olmazsanız, onlar gibi düşünmezsiniz. artvin benim için bir nimetti. yurdunuza tıkılıp kalmayın. ve yurt çıkmadıysa bir hayli şanssız olabilirsiniz. diğer şehirlere kıyasla elbet ucuz ama maddi durumunuz el vermiyorsa sıkıntı olacaktır... apartlar ve özel yurtlar (sınırlı sayıdalar) 500 liradan başlıyorlar. onlar hemen doluyor ve sonra ev arkadaşı aramaktan başka çareniz olmuyor. geçici olarak kalmak için öğretmen evi var bir de...
doğası.. genel olarak akademisyenlerin sizi bağrına basması. asla size eksik veya düşük hissettirmiyorlar, zaten gerçekten o mesleği yapmak isteyenler orada, çünkü şehrin oradaki hocalara orada oldukları için bir katkısı yok, aksine eksisi var. okulun içinden nehir geçiyor diyebilirim, aslında kampüs sınırları dışında kalıyor ama okula nehirin üzerinden geçen bir köprüyle gidebiliyorsunuz bu çok güzel:D yani benim çok hoşuma gitmişti, gidiyor.