Neden Diş Hekimliği Bölümü?

19 Cevap

Aslında sınava hazırlanırken mühendislik alanında bir bölüm seçmeyi düşünüyordum fakat istediğim üniversite olmadığı için en ağır basan 2. bölüm diş hekimliğiydi. Diş hekimliği sağlık alanında en güzel bölümlerden biri diye düşünüyorum. Tıp okuyabilecek potansiyeli kendimde hiçbir zaman bulamadım fakat sağlık alanında insanlara faydalı olabilmeyi çok istiyordum. Bu yüzden tercihlerimde ilk sırayı diş hekimliğine verdim. İyi ki de diş hekimliğindeyim. Zaten bölümün çoğunluğunu kızlar oluşturuyor, nöbet derdi yok hele de kendi muaynehanemi açarsam benden güzeli olmaz :)

ben üniversite sınavına hazırlanırken öncelikle tıp fakültesini istiyordum.fakat sadece tıp olsun ben tıptan başka bir bölüme gitmem düşüncesi bende hiç olmadı.çünkü hiçbir mesleğe körü körüne bağlanmadım.ben başarılı olacağımı düşündüğüm sağlık alanına yonelmek istiyordum.sınava girdim puanım diş hekimliğine geldim.
puanım tıp fakültesine yetseydi tıpa giderdim.
ama diş hekimliğine de ilgim var.

2 yıl sonra buraya yazdiklarima baktigimda düşünce anlamında nerede oldugumu daha iyi anlıyorum.

Üniversite hazırlığın sonunda Diş hekimliğini tercih ettigimde bu mesleğin dinamiklerini çok da bilmiyormuşum.(bu fakülteye gelen neredeyse herkesin böyle oldugunu düşünüyorum.)

Şimdi diş hekimliği ortamına biraz adapte olmuş bir ogrenci olarak neden diş hekimliği bunu cesitli açılardan degerlendirmeye çalışayım.

- Türkiye de gittikçe yukselen bir meslek grubu.özellikle ilerleyen yillarda protezde cad/cam sistemleri radyolojide 3d film ler vbvb..cogalirsa bu meslek cok daha iyi konuma gelecektir.


- diş hekimliği çok(hatta çok lafı bile yetmez acayip demek lazım) yeniliğin oldugu bir meslek.teknolojik gelişmeler diş hekimliğinde hemen vuku buluyor.
Cad/cam bunun en basit örneği.

Teknolojiyi sevenler, yaşı ve durumu ne olursa olsun her zaman yeniliğe açık kendini geliştirmek isteyenler için iyi bir meslek.

-diş hekimliği fakülteleri diğer fakultelere benzemez.universitenin en ekstrem bölümleri nin başındadır.
Ödevler verilir,cekilmiş diş toplanır, teorik tıp dersleri yoğundur, okul süresi uzundur,devamsızlık sıkıntısı vardır.
Yoğun bir fakültedir yani.
Sorumlulugunu iliklerine kadar hissedersin.(hissetttirir)

-2018 yılında (ya da bu civarlarda) aile diş hekimliği gelecek.bu durum,iş istihdamı konusunda artan fakültelere ve kontenjanlara karsı mesleği rahatlatacaktır.

-ülkemizde nasıl bir diş hekimi olmak istiyorsanız oyle olursunuz.

Ülkemizde Dünya standartlarında olan diş hekimleri olduğu gibi, işini yalnızca para kazanma olarak görüp mütevazı bir hayat yaşayan diş hekimleri de vardır. Bu insanın kendi tercihidir.

-tıp ile mühendislik arasında kalan biri olarak (hatta muhendislige beceri ve istek olarak daha yakınım) iyi ki diş hekimliğini seçmişim diyorum.
Diş hekimliği= tıp + mühendislik.

Benim küçüklüğümden beri hayalim diyebilirim.Bu yüzden olsa gerek bu mesleğin benim açımdan artı yönleri daha fazla.Zaten hiç sevmeden gelen bir insanın ben bu okulu bitirdikten sonra işini az bile olsa iyi yapacağına inanmıyorum başta biraz olsun severek gelmek gerekiyor.

Aslında tıp fakültesi isteyip puanım yetmeyince diş hekimliği kazananlardanım.Benim amacım doktor olmak insanların sorunlarına çare bulmaktı.Kendi imkanlarımla yaptığım araştırmalarımda diş hekimliğinin de tıp fakültesinden bir farkı olmadığını ve hatta çalışma şartları açısından daha rahat olabileceğini keşfettim.Şuan da iyi ki diş hekimliğini kazanmışım iyi ki diş hekimliği okuyorum diyorum.

mf 3 öğrencisi olunca kaç tane seçenek var ki!

Sonuçlar açıklandı, yedi bininci olmuşum, istediğim okullar(Bilkent, Boğaziçi)ın mühendisliklerinin gelmeyeceğinin farkındayım. Oturdum, düşünüyorum, ne yazsam. Pamukkale Tıp tutuyor ama “tıp” işte, kim okuyacak o kadar yıl, o kadar notu kitabı. Zora gelemem ben. Mühendislik ve tıpı atınca geri kalan bölümler için hatırı sayılır bir derecem var artık elimde. Ben de bu yüzden diş hekimliği yazdım.

Okurken yaşadığın zorluklar bir yana dursun. İnsanlarla sürekli etkileşim halinde olacağın bir meslek. Sıkılmayacağın bir iş.

El beceriniz iyiyse ve küçük uğraşlar hoşunuza gidiyorsa, insanları dinlemeyi onlarla ilgilenmeyi seviyorsanız tercih edin diyebilirim. Şayet hasta memnuniyeti diş hekimliğinde önemli bi olgu. Tedavinin yanısıra estetik olarak insanlara birçok şey katıyorsunuz bu da dişhekimliğini seçmek için bir neden olabilir.

Geleceği olan bir meslek olarak düşündüğüm için

çoğu kişi tıp ı kazanamayanların diş hekimliğine gittiğini söyler ama ben hiçbir zaman tıp istemedim.çünkü tıp hem 6 yıl hem de mezun olduğunuzda muayanehne çmak için uzmanlığınıda okumanız gerekiyor.fakat diş hekimliğinden mezun olunca kendi özel yerinizi açabiliyorunuz.ayrıca maddi açıdan da çok avantjlı bir meslek.

Çünkü ilgi duyduğum bir bölüm ve mesleğin avantajları oldukça fazla.

Sağlık bölümünde istediğim için tercihimi diş hekimliği yönünde kullandım

Öncelikli olarak isteğim tıptı fakat lys sonuçları açıklandıktan bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu gördüm.Sağlık sektöründe bir alan tercihimdi öncelikli olarak tıp olmasa bile.Bu yüzden tıptan sonraki tercihlerim diş hekimliğiydi.Şunu da söylemeden edemeyeceğim kazandığınız bölümün kıymetini okurken daha iyi anlıyorsunuz.Ben severek ve isteyerek tercihlerimin arasına yazdığım bu bölümü öyle de okuyorum.

Gelişmekte olan bir bölüm.Ayrıca tıptan sonra ilk hedefim.

Diş hekimliği bir çok bölüme oranla iş garantisi olan bir meslek.Olaya "insanların ağız kokusunu mu çekeceksin?" tarzında yaklaşmamak gerek ayrıca.Tıp eğitiminin zorluğunu göze alamadığımdan diş hekimliği bana daha iyi bir alternatif olarak göründü.Prestiji olduğuna inandığım bir meslek.Ama okurken oldukça cefa çekiyorsunuz.1.sınıf olmama rağmen gözlemlerime göre diş hekimliği öğrencisi olmak çok zorlu bir süreç.Bir çok faaliyetten gezip tozmadan feragat etmen gerekebiliyor.Sürekli ödev yapmayı ve çalışmayı gerektiren bir eğitim.Hem kendi alan teoriğimiz,hem tıp dersleri,hem de pratik dersler çok vakit alıyor.Zaman zaman asistanlarla ve hocalarla sürtüşmeler söz konusu.Devam zorunluluğu var ve devamsızlık hakkın oldukça az.Malzeme almak durumunda kalınıyor sürekli ve haliyle çoğu arkadaşının gezerken yediği parayı sen malzeme depolarına yatırıyorsun.Bir çok olumsuz şey yazılabilir.Fakat ne kadar tıpın gölgesinde de kalsa yine de bir hekim oluyorsunuz ve insanlara yardım ediyorsunuz.Sadece ağız kokusundan diş çekmekten ibaret değil,içine girince anlamaya başlıyor insan.Tüm olumsuzluklarına rağmen mesleki getirileri gerek maddi gerek manevi olarak (sana yaptığın işten,onu iyileştirmenden ötürü minnet duyan bir insanın verdiği mutluluk çok ayrı bir şey.) oldukça fazla.Zorlu bir süreç ama karşılığını alacağıma inanıyorum.

Aslında bende tıp isteyip olmayınca diş hekimliğini tercih edenlerdenim. Bölüm hakkında az buçuk bir bilgim vardı. Hep diş hekimi olmak gibi bir hayalim yoktu ama sağlık alanında çalışmak istemiştim.

Diş hekimliği çünkü bir bayan olarak hem prestijli hemde daha rahat olacağını düşünüyorum

Sağlık alanında bir bölümün bana daha uygun olacağını düşündüm. Tıp istemedim çünkü uzun yıllar okumayı göze alamadım. Diş hekimliğinde karar kıldım.