Anlatsın
Giriş

Uzay Mühendisliği nedir? Uzay Mühendisi ne iş yapar? Hangi sektörlerde çalışabilir?

Transkript
Uzay mühendisi deyince herkesin aklına astronot olmak geliyor. Ben de ilk derse girdiğimde hoca, "Arkadaşlar, öncelikle söylemem gerekiyor ki siz astronot olmayacaksınız," dediğinde, hocaya "Neden?" diye sormuştum. Çünkü o, yani herkes, yani bizim yaşlarımızdaki çocuklar veya belki bizden daha büyük insanlar, özlemlerinde çocukluk hayali olarak astronot olmayı taşımaktaydı. Benim de hayalim astronot olmaktı. Herkes o hayalin peşinde koştuğu için derste ufak çaplı bir hayal kırıklığı yaşadım. Ama hoca bize şöyle söyledi: "Mesela Mars'a da gidemezsiniz çünkü bu çok uzun zaman alır." Ben buna da karşı çıktım ve "Hocam, beni göndersinler, ben giderim," demiştim.

Şu anda Mars’a gitme projeleri var ve ben de uzaya gidiyorum, en azından uzay sınırının dışına çıkıp tekrar geri döneceğim. Kesinlikle söyleyebilirim ki İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümünden mezun olan biri, aldığı eğitim sebebiyle uzayda astronot olmaz; ama uzaya gidecek araçların tasarımını yapar, roketlerin tasarımını yapar ve uydu tasarımı yapar. Aerodinamik dersi aldığı için, yani aerodinamik bilgisi de kuvvetli olduğu için otomotiv firmalarında çalışabiliyor. Beyaz eşya firmalarında bile çalışabilir.

Yani şöyle söyleyeyim, aslında bir makine mühendisinin donanımına sahip ama özelleşmiş olarak uzay araçları ve uydulara yönelmiş oluyor. Savunma sanayinde çalışabilirsiniz, sivil havacılıkta çalışabilirsiniz, beyaz eşya firmalarında çalışabilirsiniz, otomotiv sektöründe çalışabilirsiniz. Aslında makine mühendislerinin çalıştığı çoğu yerde çalışabileceğinizi söyleyebilirim. Ama havacılık veya uzay içeren bir yerde çalışmak beni mutlu eder.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.