Anlatsın
Giriş

Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle Atölye Çalışması

Transkript
Merhabalar. TYS'ta "Fırsatı Eşitle, Yeteneği Çeşitle" projesinin oturumundan önce sohbetlerimize devam ediyoruz. Şimdi yanımızda Alpplas var. Alpplas, benim de ziyaret ettiğimde açıkçası pozitif anlamda şaşırdığım kurumlardan bir tanesiydi. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna halihazırda çalışmaya başlamış, ilerlemeler kaydetmiş bir kurum. Hoş geldiniz efendim.

Hoş bulduk. Çok teşekkür ederim. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Tabii ki. Hülya Karakuş, ben Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş.'de İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev alıyorum. Aynı zamanda İcra Kurulu Üyesi olarak da görev yapmaktayım. Çalışma ekonomisi mezunuyum ve yaklaşık yirmi beş yıldır insan kaynakları alanında çalışıyorum. Daha önce kimya, perakende ve üretim sektörlerinde görev aldım. Son altı aydır da Alpplas'tayım.

Peki, şimdi otomotivin kendi gerçekliği var. Dünyada bir lokomotif olma özelliği var; ülkemizde de öyle. Otomotiv yan sanayi ve otomotiv sektörü, dünyadaki krizler ve ekonomik gerçekler gibi birçok durumu etkileyen bir alan. Bu kadar çok toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşuyor olmasının sebebi nedir sizce sektör olarak?

Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği, aslında güçlü bir toplum inşa etmek için çok önemli bir kavram. Eğer biz ileride güçlü bir ülke olmak istiyorsak, gelecek nesilleri sağlam bir şekilde yetiştirmek ve yüzümüzü aydınlığa dönmek istiyorsak, mutlaka cinsiyet eşitliğini dengelememiz ve buna önem vermemiz gerekiyor. İyi bir çocuk yetiştiren en önemli etmenlerden biri ailede annedir, toplumda da kadının önemini inkar edemeyiz. Kadının dokunduğu her yer ve ürettiği her şey çok gelişir ve ilerler. Bu noktada da çalışma hayatına çok büyük katkı sağlar diye düşünüyorum. Otomotiv sektörü de zaten inovasyonun, gelişmenin ve teknolojinin en güçlü çalıştığı sektörlerin başında geliyor. Bu noktada cinsiyet eşitliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Peki, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz? Ne tür uygulamalarınız var?

Evet, en temelde uzun bir süredir inşa edilen bir politikamız var: Eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik. Bu politikanın özü şöyle; çok uzun bir metin ama ben kısaca özetlemek isterim. Alpplas, gerek çalışanlarıyla gerek tüm paydaşlarıyla kurmuş olduğu ilişkilerde din, dil, ırk, cinsiyet gibi hiçbir kriteri öne çıkarmamaktadır. Eğitim ayrıcalığı, yaş farkı gibi unsurları dikkate almadan yürüttüğü çalışmalarında bu unsurlara yansımamaktadır. Şirketimiz 1989 yılında kurulmuş, temelinde böyle bir kültürü benimseyen yöneticilerimiz var. Dolayısıyla Alpplas, bu noktada ayrımcı bir politika izlememiştir. Bunu zaten doğal bir seleksiyon olarak üretmiş durumda.

Evet, burada birçok kurumda organik olarak eşitliğin sağlandığını görüyoruz. Bizim bu projedeki amacımız, organik olanı sistemsel hale nasıl çevirebileceğimize odaklanmak. Otomotiv sektörünün temel özelliklerinden biri bu. Dolayısıyla "Fırsatı Eşitle, Yeteneği Çeşitle" projesinin de farklı odak alanları var. Bu projede yer almak istiyoruz dediniz, bunun belirli bir sebebi veya farklı odak gruplarınız var mı?

Evet, aslında şöyle düşündük. Bulunduğumuz sektörde öncü olmak gerçekten sadece iş yapmaktan ibaret değil. Her yaptığımız işe gelişim sağlamak istiyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri, toplumda örnek bir firma olabilmek. Bu noktada kadın sayısını artırmak veya çoğaltmak gibi bir amaçtan ziyade, otomotiv sektöründe veya ülkemizde son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Peki, Alpplas bunun neresinde? Hangi konularda eksikiz? Kendimizi geliştirebileceğimiz yönler var mı? Bu noktada nerede olduğumuzu görmek, gelecekteki çalışmalarımıza ışık tutacak. Çünkü toplumun yüzde ellisini oluşturan kadınların nerede olduğu sorusuyla başlıyoruz. Bu soruyla birlikte birçok soru da geliyor.

Bir tanesi de Türkiye'deki genç işsizlik oranı ve nitelikli iş gücü bulmada yaşanan zorluk. Bu iki temasın ortasında otomotiv sektörü gençlere yeterli olanağı sağlayabiliyor mu? İkisi arasında nasıl bir sinerji yaratılabilir?

Açıkçası, şu anda hala gelişim alanlarımız var; çok kötü değil. Özellikle otomotiv sektörü ciddi bir fırsat sunuyor. Önceden kimya sektöründe, mobilya ve perakende sektörlerinde tecrübe edinmem nedeniyle belirtebilirim ki otomotiv sektörü, teknoloji kullanımı açısından oldukça önde. Çok uluslararası bir sektördür. Dolayısıyla burada hâlâ yapılması gereken çok şey var. Gençlere fırsat eşitliği sağlamak adına bu konuda önümüzdeki yıllarda daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum.

Peki, çok teşekkürler. Benim sorularım bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz başka bir şey varsa duymaktan mutluluk duyarız.

Evet, aslında biz bu projede olmaktan dolayı çok mutluyuz. Üç tane görüşme ve toplantı gerçekleştirmiş olduk. Alpplas olarak projeye katıldık ve bu durum bizi gerçekten mutlu ediyor. Bakış açımızda bir fark yarattı. İnanıyorum ki yapacağımız çalışmalar çok faydalı olacak. Bütün paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Ben de çok teşekkür ederim. Sağ olun.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 4 cevap daha var.